loading...

ΟΡΥΚΤΑ

ΟΡΥΚΤΑ

Το ήξερες;

Tα μέταλλα είναι τόσο σημαντικά που έχουν δανείσει τις ονομασίες τους σε ολόκληρες περιόδους

3,4 εκατ. χρόνια πριν

Λίθινη εποχή

3.300 π.Χ.

Εποχή του Χαλκού

1.200 π.Χ.

Εποχή του Σιδήρου

5ος αιώνας π.Χ.

Χρυσός Αιώνας Περικλή

Ελλάδα και Ιστορία

Ο άργυρος του Λαυρίου, τα μάρμαρα της Πεντέλης και ο χρυσός του Παγγαίου και της Χαλκιδικής έκαναν την Ελλάδα σημείο αναφοράs της παγκόσμιας ιστορίας.

Σημαντικός παράγοντας ισχύος για το Μακεδονικό Βασίλειο ήταν τα πρότυπα οργανωμένα μεταλλεία του.

Η οικονομική ισχύς των Μακεδόνων αποτυπώνεται στους χρυσούς στατήρες του Φιλίππου Β’ και του γιου του, του Μεγάλου Αλέξανδρου, που διαδόθηκαν σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο.

Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας ήταν από τους πρώτους βιομηχανικούς χώρους που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα. Η μεταλλευτική ιστορία τους κρατά 25 αιώνες.

Από την Αρχαιότητα περνά στο Βυζάντιο και κατόπιν στην Οθωμανική περίοδο, οπότε και παραχωρήθηκε αυτονομία στα Μαντεμοχώρια, φτάνοντας στην εποχή του Μποδοσάκη και την πρωτοπόρα αναπτυξιακή δυναμική της που κάνει το Στρατώνι σύμβολο εθνικής ανάπτυξης και ευημερίας.

Ορυκτά και Κόσμος

Η αναζήτηση ορυκτών πόρων διαμόρφωσε τον κόσμο μας όπως τον ξέρουμε σήμερα. Βασικό κίνητρο των πρώτων εξερευνητών ήταν η ανακάλυψη πηγών πολύτιμων μετάλλων, στον Νέο Κόσμο και αλλού.

Τα 7 δις κατοίκων του πλανήτη μας βασίζουν την οικονομία, τον πολιτισμό και την καθημερινότητά τους στην μεταλλευτική βιομηχανία.

Κάθε άνθρωπος στη διάρκεια της ζωής του «καταναλώνει» κατά μέσο όρο 400 τόνους ορυκτών.

Ο Χρυσός

είναι ένα εξαιρετικά όλκιμο υλικό.

Μια ουγκιά χρυσού (~31 γρ.) μπορεί να τεντωθεί τόσο ώστε να σχηματίσει μια κλωστή μήκους 80 χλμ. και πάχους μόλις 5 μικρόμετρων.

Αξιοποιείται, σε επίπεδο νανοσωματιδίων, στα Τεστ Ταχείας Διάγνωσης (RDTs) που εντοπίζουν ταχύτατα την ύπαρξη ασθενειών όπως η ελονοσία, με μία μόνο σταγόνα αίματος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εκατοντάδες εκατομμύρια Τεστ Ταχείας Διάγνωσης διακινούνται ετησίως σε όλο τον κόσμο.

Συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, μέσα από μια σειρά εφαρμογών υψηλής τεχνολογίας. Η χρήση νανοσωματιδίων χρυσού βελτιώνει την απόδοση των φωτοβολταϊκών πάνελ και επιτρέπει στους καταλυτικούς μετατροπείς να μειώνουν τις επιβλαβείς εκπομπές με πολύ μικρότερο κόστος από ό,τι άλλες μέθοδοι.

Το Ασήμι

έχει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Μπορεί να απολυμάνει το πόσιμο νερό από ανθεκτικά υπερμικρόβια όπως η Escherichia Coli, σε 20 μόλις λεπτά!

Είναι εξαιρετικά ελατό υλικό.
Ένας απλός κόκκος ασημιού μπορεί να συμπιεστεί σε ένα φύλλο 150 φορές πιο λεπτό από το κοινό χαρτί.

Η μισή παγκόσμια παραγωγή αργύρου, χρησιμοποιείται στη βιομηχανία και την επιστήμη.

Ο Χαλκός

είναι το πρώτο μέταλλο που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος πριν από 10.000 χρόνια.

Έχει εξαιρετικές βακτηριοστατικές ιδιότητες. 1.000.000 υπερβακτήρια, όπως ο ανθεκτικός στα αντιβιοτικά σταφυλόκοκκος (MRSA), εξολοθρεύονται μέσα σε λίγες ώρες μετά την τοποθέτησή τους σε επιφάνεια χαλκού 1cm2.

1 τόνος χαλκού που χρησιμοποιείται σε μετασχηματιστές, εξοικονομεί 200 τόνους ρύπων διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διάρκεια της χρήσης του.

Ο Μόλυβδος

Σε ξηρό περιβάλλον είναι λαμπερός και έχει ασημένιες και γαλάζιες ανταύγειες. Σε επαφή με τον αέρα γίνεται θαμπός και γκριζωπός, ενώ όταν λιώνει αποκτά ένα αστραφτερό ασημένιο χρώμα.

Aνήκει στους λεγόμενους υπεραγωγούς, δηλαδή αγωγούς που -υπό συγκεκριμένες συνθήκες θερμοκρασίας- αφήνουν το ρεύμα να περνά από μέσα τους χωρίς αντίσταση. Οι υπεραγωγοί συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της επιστημονικής έρευνας για σειρά από πρωτοποριακές εφαρμογές.

Aξιοποιείται σε σύγχρονες ηλεκτρικές στήλες που είναι καινοτόμες, αξιόπιστες και βιώσιμες. Τροφοδοτούν οχήματα και νοσοκομεία, αποθηκεύουν την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, όπως ο άνεμος και ο ήλιος, και γενικά διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην καθημερινή μας ζωή.

Ο Ψευδάργυρος

Eίναι πολύτιμος για τον οργανισμό, αφού έχει ζωτική σημασία για την ανοσολογική λειτουργία, τον σχηματισμό λευκών αιμοσφαιρίων, τη γονιμοποίηση των ωαρίων, την κυτταρική διαίρεση και μια σειρά από ενζυματικές διαδικασίες.

Eίναι απαραίτητος στη διαδικασία του γαλβανισμού, που προστατεύει το ατσάλι από την οξείδωση. Αυτή η χρήση απορροφά τη μισή περίπου από τη συνολική ετήσια παραγωγή ψευδαργύρου (12 εκατ. τόνοι).

Eίναι πολύ σημαντικός και για την ανάπτυξη των φυτών. Τα λιπάσματα που περιέχουν ψευδάργυρο βελτιώνουν τη στρεμματική απόδοση και τη θρεπτική αξία των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων.