loading...

ΟΡΥΚΤΑ

Είμαι ο ψευδάργυρος.

Είμαι παντού γύρω σου.

Στο αντηλιακό και το μεικάπ σου.

Στη γη σου, για λίπασμα.

∆υναμώνω το ατσάλι και κάνω τις κατασκευές σου πιο ανθεκτικές.

Θωρακίζω την υγεία σου.

Δεν φαντάζεσαι πόσα κάνω για σένα κάθε μέρα.

Εξαιρετικά ανθεκτικός, με αντιδιαβρωτικές ιδιότητες, απαραίτητος στη διαδικασία του γαλβανισμού του σιδήρου, πολύτιμος για τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Οι χρήσεις μου

Βιομηχανία - Κατασκευές

Ακόμα και το ατσάλι με χρειάζεται! Γιατί είμαι απαραίτητος για τη διαδικασία που λέγεται γαλβανισμός, όπου μια λεπτή μου επίστρωση προστατεύει τον χάλυβα ή τον σίδηρο από τη σκουριά. Τα ενισχυμένα αυτά υλικά γίνονται πολλαπλά χρήσιμα στη ζωή σου.

Χάρη στον γαλβανισμό, οι κατασκευές σου γίνονται πιο ανθεκτικές. Υποστηρίζω με αυτόν τον τρόπο από μικρά κτίσματα μέχρι μεγάλες κατασκευές, όπως π.χ. έναν ουρανοξύστη ή μια γέφυρα!

Σημαντικό μέρος της ετήσιας παραγωγής μου χρησιμοποιείται σε καλούπια, για την κατασκευή κάθε είδους μεταλλικών εξαρτημάτων. Χρησιμοποιούμαι ακόμα, σε μορφή φύλλου, σε οροφές κτιρίων, ηλεκτρικές συσκευές κ.α.

Κράματα

Είμαι «ομαδικός παίκτης»! Όταν ενώνω τις δυνάμεις μου με άλλα μέταλλα, δημιουργούνται μερικά από τα πιο χρήσιμα κράματα που υπάρχουν.

Συνδυάζομαι με τον χαλκό και σχηματίζω τον γνωστό σου μπρούτζο, που έχει αμέτρητες εφαρμογές. Στην αυτοκινητοβιομηχανία, σε ηλεκτρολογικά εξαρτήματα, στην κατασκευή μουσικών οργάνων, σε αντισκωριακές εφαρμογές ναυσιπλοΐας κλπ.

Καθημερινότητα

Μια από τις πιο διαδεδομένες και πλέον χρήσιμες μορφές μου, είναι αυτή του οξειδίου. Θα τη συναντήσεις σε άπειρα προϊόντα γύρω σου. Καλλυντικά, αντηλιακές κρέμες, σαμπουάν κατά της πιτυρίδας, παιδικές λοσιόν, ταλκ, σαπούνια, μεικάπ.

Χρησιμοποιούμαι, με τη μορφή ελασμάτων, στην τυπογραφία και σε συσκευές όπως ψυγεία, υπολογιστές κ.α.

Ιατρική - Υγεία

Υπάρχω μέσα στο ίδιο σου το σώμα, σε μικρές ποσότητες, που είναι απαραίτητες για σένα, αφού στηρίζουν μια σειρά από κρίσιμες λειτουργίες του.

Κάνω όμως πολλά περισσότερα! Διαφυλάσσω το ίδιο το αγαθό της ζωής, γιατί θωρακίζω το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Τα παιδιά στον αναπτυσσόμενο κόσμο συχνά δεν προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητές μου από τη διατροφή τους. Έτσι, είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από σοβαρές ασθένειες. Η ανεπάρκειά μου συνδέεται και με υψηλά ποσοστά παιδικής θνησιμότητας.

Είμαι το μοναδικό γνωστό φάρμακο για το κοινό κρυολόγημα. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορώ να μειώσω την ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων του, ιδίως αν η λήψη μου γίνει το πρώτο 24ωρο. Θα με βρεις ακόμα σε αντισηπτικά σκευάσματα, σε φάρμακα κατά της δερματίτιδας και του εκζέματος, κ.α.

Εφαρμογές μου με τη χρήση νανοσωματιδίων αποτελούν αντικείμενο ερευνών, σε τομείς όπως διάγνωση, πρωτοποριακές θεραπείες σοβαρών νοσημάτων κ.α.

Περιβάλλον - Γεωργία

Κάνω πολλά και σημαντικά για το κοινό μας σπίτι, το περιβάλλον. Είμαι ένα βιώσιμο υλικό, κατάλληλο για ενεργειακά αποδοτικές κατασκευές, π.χ. ως υλικό για στέγες. Βελτιώνω σημαντικά την απόδοση των φωτοβολταϊκών πάνελ, κάνοντας την πράσινη ενέργεια πιο προσιτή.

Λόγω της αφθονίας μου μπορώ να υποκαθιστώ άλλα πιο σπάνια ορυκτά, σε μπαταρίες νέας γενιάς που αποθηκεύουν την ενέργεια φωτοβολταϊκών πάρκων. Η εφαρμογή μου αυτή είναι διπλά φιλική προς το περιβάλλον, γιατί δεν απαιτεί χρήση υδρογονανθράκων και ταυτόχρονα εξοικονομεί σπάνιους πόρους του πλανήτη μας.

Είμαι απαραίτητος για την ανάπτυξη και άλλων οργανισμών, όπως τα φυτά. Πολλά καλλιεργήσιμα εδάφη στον πλανήτη δεν περιέχουν επαρκείς ποσότητές μου. Με την ενίσχυση όμως που τους προσφέρω, η απόδοσή τους και η ποιότητα της σοδειάς βελτιώνεται σημαντικά.

Το ήξερες;

Λόγω των πολύτιμων ιδιοτήτων του ψευδαργύρου για τον οργανισμό, τα Ηνωμένα Έθνη τον χαρακτηρίζουν ως το ορυκτό που μπορεί να σώσει ζωές. 200.000 παιδικοί θάνατοι μπορούν να αποτραπούν κάθε χρόνο με βελτίωση της πρόσβασης στον ψευδάργυρο.

Όνομα και ατομικό σύμβολο
Ψευδάργυρος (Zn)
Ατομικός αριθμός (Ζ)
30
Σχετική ατομική μάζα (Ar)
65,38
Ηλεκτρονική διαμόρφωση
[Ar] 3d10 4s2
Αριθμός CAS
7440-66-6
Σημείο τήξης
419,53 °C
Σημείο βρασμού
907 °C