loading...

ΟΡΥΚΤΑ

Είμαι ο μόλυβδος.

Είμαι παντού γύρω σου.

Σε ιστιοπλοϊκά σκάφη, μπαταρίες, αιολικά πάρκα, κτίρια.

Βοηθώ τις κατασκευές σου να αντέχουν, τα αεροπλάνα σου να πετούν.

Σε προστατεύω από την ακτινοβολία.

Δεν φαντάζεσαι πόσα κάνω για σένα κάθε μέρα.

Ανθεκτικός στην οξείδωση, τη διάβρωση, τη φθορά του χρόνου, τις περιβαλλοντικές συνθήκες, τα άλατα της θάλασσας, προσφέρω μόνωση από την ακτινοβολία, έχω αντισεισμικές ιδιότητες.

Οι χρήσεις μου

Μεταφορικά μέσα

Τροφοδοτώ το αυτοκίνητό σου με ενέργεια. Είμαι το βασικό συστατικό της μπαταρίας σε οχήματα κάθε τύπου. Μάλιστα αυτή είναι η πιο σημαντική μου χρήση.

Επειδή έχω υψηλή πυκνότητα και αντέχω στη διάβρωση, θα με βρεις στην καρίνα και τις ζώνες βάρους κατάδυσης των ιστιοφόρων.

Χρησιμοποιούμαι ως πρόσθετο για καύσιμα αεροσκαφών με εμβολοφόρο κινητήρα, προστατεύοντάς τον από φθορές και βελτιώνοντας την απόδοσή του.

Ηλεκτρονικά

Έχω χαμηλή θερμοκρασία τήξης και υψηλή διαθεσιμότητα για αυτό είμαι το βασικό υλικό συγκόλλησης για ηλεκτρονικά.

Ημιαγωγοί με βάση το υλικό μου υπάρχουν σε φωτοβολταϊκά κύτταρα και υπέρυθρους ανιχνευτές.

Μόνωση

Σε προστατεύω από τη ραδιενέργεια και την επικίνδυνη ακτινοβολία. Για αυτό είμαι το βασικό υλικό στις ειδικές ποδιές που φορούν ασθενείς που εκτίθενται σε ακτίνες Χ. Είμαι επίσης ένα αποτελεσματικό μέταλλο κατά της ακτινοβολίας τύπου γ.

Οι μονωτικές μου ιδιότητες είναι πολύ χρήσιμες στη θεραπεία ασθενών με ραδιενεργό ιώδιο. Θα με βρεις στο κουτάκι όπου φυλάσσεται το χάπι ιωδίου, στις στολές των γιατρών που χορηγούν τη θεραπεία αλλά και στα τοιχώματα του θαλάμου όπου απομονώνονται στη συνέχεια οι ασθενείς.

Είμαι ο πιο οικονομικός σταθεροποιητής του γνωστού πλαστικού PVC, που μονώνει ηλεκτρικά καλώδια. Επενδύω επίσης καλώδια υψηλής τάσης, εμποδίζοντας τη διάχυση νερού στη μόνωση.

Κατασκευές

Αξιοποιούμαι σε μορφή φύλλων στον κατασκευαστικό κλάδο, ιδίως σε στέγες και επενδύσεις κτιρίων, για την αντιμετώπιση των καιρικών συνθηκών και για στεγανοποίηση.

Επιπλέον, είμαι ένα πολύ καλό ηχομονωτικό υλικό, για αυτό θα με βρεις σε στούντιο ηχογράφησης και άλλους χώρους που χρειάζονται άριστη ηχομόνωση.

Πράσινη ενέργεια

Είμαι το βασικό υλικό και σε μπαταρίες τελευταίας τεχνολογίας, που είναι καινοτόμες, αξιόπιστες και βιώσιμες. Για αυτό βρίσκουν πάρα πολλές εφαρμογές στη ζωή σου.

Σε αυτές αποθηκεύεται η ενέργεια των αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, που αλλιώς θα πήγαινε χαμένη, όταν δεν υπάρχει ζήτηση από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Χάρη στις ίδιες μπαταρίες μπορώ να παρέχω ενέργεια έκτακτης ανάγκης σε νοσοκομεία, τηλεπικοινωνίες και συστήματα πληροφορικής.

Υπάρχουν οχήματα που κινούνται μόνο με μπαταρία βασισμένη σε μένα, όπως τα περονοφόρα ανυψωτικά. Εξασφαλίζω τη μη ρυπογόνο, αθόρυβη και με χαμηλό κόστος συντήρησης λειτουργία τους.

Αθλητισμός - Καθημερινότητα

Έχω υψηλή πυκνότητα, για αυτό είμαι η πρώτη ύλη για τα βάρη που σηκώνουν οι αθλητές και όσοι γυμνάζονται.

Για τον ίδιο λόγο με χρησιμοποιούν οι δύτες, σε βαριές ζώνες που τους επιτρέπουν να βυθίζονται στο νερό πιο γρήγορα.

Το ήξερες;

Η χρήση του μολύβδου σε μπαταρίες δεν περιορίζεται στα οχήματα. Τα νοσοκομεία, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, τα τηλεφωνικά κέντρα και τα δημόσια κτίρια βασίζονται σε μπαταρίες μολύβδου-οξέος ως πηγή εφεδρικής ενέργειας σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Όνομα και ατομικό σύμβολο
Μόλυβδος (Pb)
Ατομικός αριθμός (Ζ)
82
Σχετική ατομική μάζα (Ar)
207,2
Ηλεκτρονική διαμόρφωση
[Xe] 4f14 5d10 6s2 6p2
Αριθμός CAS
7439-92-1
Σημείο τήξης
327.46 °C
Σημείο βρασμού
1749 °C