loading...

ΟΡΥΚΤΑ

Είμαι ο χαλκός.

Είμαι παντού γύρω σου.

Σε ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά κυκλώματα στη γη ή ψηλά στον ουρανό.

Σε καλώδια κάθε τύπου.

Σε πλοία, οχήματα, δορυφόρους.

Δεν φαντάζεσαι πόσα κάνω για σένα κάθε μέρα.

Ο καλύτερος αγωγός ηλεκτρικής ενέργειας μετά το ασήμι, εξαιρετικά ανθεκτικός στη διάβρωση και τη διαμορφωσιμότητα, με υψηλή θερμική αγωγιμότητα και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Οι χρήσεις μου

Ηλεκτρονική και Τηλεπικοινωνίες

Σχεδόν όλη η παραγωγή μου, συγκεκριμένα τα 2/3, χρησιμοποιείται σε ηλεκτρικές εφαρμογές.

Με βρίσκεις παντού. Σε καλώδια κάθε τύπου: τηλεφωνίας, ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεπικοινωνιών. Σε καλωδιώσεις οικιακού και βιομηχανικού τύπου. Στο εσωτερικό συσκευών αλλά και σε καλωδιώσεις οχημάτων και μεταφορικών μέσων.

Πληροφορική

Ο ψηφιακός κόσμος βασίζεται σε μένα. Είμαι απαραίτητος στις πλακέτες τυπωμένων κυκλωμάτων, στα α microchips και στους επεξεργαστές των «έξυπνων» συσκευών σου.

Θα με βρεις σε smartphones, tablets, υπολογιστές, ακόμα και στη smart TV στο σαλόνι σου.

Φαντάσου ότι ένα σύγχρονο microchip 2Χ2 εκ. περιέχει περισσότερα από 100 χλμ. καλωδιώσεων εξαιρετικά μικρού πάχους, φτιαγμένες με το δικό μου υλικό!

Επειδή μπορώ να διαμορφωθώ πολύ εύκολα, αξιοποιούμαι για την κατασκευή λεπτών και ευαίσθητων οργάνων υψηλής τεχνολογίας.

Ιατρική

Είμαι αυτό που η επιστήμη λέει «βιοστατικός». Με άλλα λόγια, οι μικροοργανισμοί δεν μπορούν να επιζήσουν και να αναπαραχθούν στην επιφάνειά μου. Για αυτή μου την ιδιότητα αλλά και για άλλες, με αξιοποιούν σε μια σειρά από σημαντικές ιατρικές εφαρμογές.

Αρχιτεκτονική - Κατασκευές

Το 20% της παγκόσμιας παραγωγής μου χρησιμοποιείται στην αρχιτεκτονική: ηλεκτρικές και υδραυλικές εφαρμογές, στέγες, επικάλυψη τοίχων και κουφωμάτων.

Επειδή τα μικρόβια με «αποφεύγουν», φτιάχνουν από το υλικό μου πόμολα θυρών, φίλτρα κλιματιστικών -ιδίως σε νοσοκομεία- και βιοστατικές ίνες.

Χρησιμοποιούμαι και σε χάλκινες στέγες, σε κτίρια και εκκλησίες. Εξάλλου, έχω αποδείξει ότι αντέχω στο χρόνο! Έχω διατηρηθεί αναλλοίωτος ακόμα και σε στέγες κτιρίων προηγούμενων αιώνων.

Τέχνες

Είμαι αυτό που λένε διαμορφώσιμος. Δηλαδή μπορώ να πάρω πολλές μορφές και να δεχθώ πολλούς τύπους επεξεργασίας.

Για αυτό έχω υπάρξει πρώτη ύλη και για την τέχνη, τη διακόσμηση και την κοσμηματική, είτε στην καθαρή μορφή μου είτε σε κράμα, προπάντων σε μπρούτζο.

Θα με βρεις από τον Ηνίοχο των Δελφών μέχρι τα γλυπτά του Ροντέν και το Άγαλμα της Ελευθερίας!

Νομίσματα

Eίμαι το πιο συνηθισμένο υλικό σε ένα από τα πιο χρήσιμα/ πολύτιμα αντικείμενα της ζωής σου, τα κέρματα. Με χρησιμοποιούν σε νομίσματα εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Σήμερα θα με βρεις σε κέρματα του ευρώ, του δολαρίου ή της βρετανικής λίρας, αλλά και σε κοπές μικρών χωρών από την άκρη του κόσμου. Συχνά με αναμειγνύουν με νικέλιο, ψευδάργυρο, αλουμίνιο για τη συγκεκριμένη χρήση, αλλά εγώ παραμένω το κυρίαρχο συστατικό του κράματος.

Το ήξερες;

Ο οργανισμός μας περιέχει κάτι παραπάνω από ένα 1/10 του γραμμαρίου χαλκό, μια μικρή αλλά απαραίτητη ποσότητα για τη φυσιολογική λειτουργία του. Πηγές χαλκού στη διατροφή μας είναι τα πράσινα λαχανικά, το συκώτι, τα στρείδια, οι ξηροί καρποί κ.α.

Όνομα και ατομικό σύμβολο
Χαλκός (Cu)
Ατομικός αριθμός (Ζ)
29
Σχετική ατομική μάζα (Ar)
63,546
Ηλεκτρονική διαμόρφωση
[Ar] 3d10 4s1
Αριθμός CAS
7440-50-8
Σημείο τήξης
1084,62 °C
Σημείο βρασμού
2562 °C