ΣΚΟΥΡΙΕΣ

Έργο Σκουριών

Κοίτασμα

Το κοίτασμα των Σκουριών βρίσκεται στο Δήμο Αριστοτέλη, σε ίση απόσταση από τα χωριά Μεγάλη Παναγία, Παλαιοχώρι και Νεοχώρι.

Πρόκειται για ένα παγκοσμίου κλάσης πορφυριτικό κοίτασμα το οποίο περιέχει 0,54% χαλκό και 0,83 γρ/τόνο χρυσό. Έχει κυλινδρική μορφή με μία διάμετρο 200μ. και εκτείνεται από την επιφάνεια κατακόρυφα προς τα κάτω σε ένα βάθος 800μ. 

Παραγωγή

Συνολικά θα εξορυχθούν 146,2 εκ. τόνοι μεταλλεύματος

Διάρκεια 30 έτη

Επιφανειακή εξόρυξη (1/3 του κοιτάσματος)

Παραγωγή: 140.000 ουγκιές χρυσού, 30.000 τόνοι χαλκού/έτος

Υπόγεια εξόρυξη (2/3 του κοιτάσματος)

Παραγωγή: 100.000 ουγκιές χρυσού, 22.000 τόνοι χαλκού/έτος

Το επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές

Με βάση την αρχή της μικρότερης δυνατής κατάληψης επιφάνειας, επιλέχθηκε ο συνδυασμός επιφανειακής και υπόγειας εξόρυξης.

Η πρώτη φάση – επιφανειακή θα έχει έχει διάρκεια 7 χρόνια.

(Επιφανειακό όρυγμα μέγιστης διαμέτρου 700μ. μέγιστου βάθους 220μ και μέγιστης συνολικής επιφάνειας που θα καταληφθεί 390 στρ.)

Η δεύτερη φάση - υπόγεια, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει η απόληψη του μεγαλύτερου μέρους του κοιτάσματος (των 2/3),  πρόκειται να διαρκέσει 21 χρόνια. 

Σήμερα στις Σκουριές, το υπό ανάπτυξη έργο τελεί σε καθεστώς συντήρησης, μετά την σχετική ανακοίνωση της 09ης Νοεμβρίου 2017, της Eldorado Gold, ως αποτέλεσμα των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων σε αδειοδοτήσεις ρουτίνας.

Διαβάστε την εδώ αναλυτικά.

Συνεχίζονται κανονικά με προσωπικό ασφαλείας, οι περιβαλλοντικές εργασίες και οι εργασίες συντήρησης εξοπλισμού και εγκαταστάσεων. 

Παράλληλη Αποκατάσταση

Σε όλο το φάσμα των εργασιών εφαρμόζεται η  Αρχή της Παράλληλης Αποκατάστασης. Οι περιοχές στις οποίες ολοκληρώνεται  η λειτουργικότητα των επιμέρους έργων, αποκαθίστανται άμεσα και παράλληλα με την εξέλιξη των υπολοίπων έργων. Όλα τα κενά της εκμετάλλευσης ξανακλείνουν με επαναφορά του υπολείμματος της κατεργασίας του μεταλλεύματος, μετά από ανάμειξη με τσιμέντο. Ακόμα και η επιφανειακή εκσκαφή επαναπληρώνεται για να επανέλθει στην αρχική της μορφολογία. Ολόκληρη η περιοχή αποκαθίσταται  με έργα αναδάσωσης.

Με απλά λόγια: «Το δάσος θα ξαναγίνει δάσος»

Αυτό σημαίνει ότι την τελευταία μέρα του έργου, ολόκληρη η  περιοχή παραδίδεται πλήρως αποκατεστημένη και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις στην τοπική κοινωνία.

Ιστορία

2013 Το ΣτΕ εγκρίνει στο σύνολό της, την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) της Ελληνικός Χρυσός

2012 Ξεκινά η υλοποίηση της επένδυσης  της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές

2011 Εγκρίνονται με ΚΥΑ οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου της Ελληνικός Χρυσός στα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Η ΑΕΠΟ του έργου, αφορά την Ολυμπιάδα, τις Σκουριές και το Στρατώνι

2004 Τα μεταλλευτικά δικαιώματα των Μεταλλείων Κασσάνδρας που περιλαμβάνουν και  το κοίτασμα των Σκουριών, περνούν με ειδικό νόμο που επικυρώνεται στη Βουλή, στην Ελληνικός Χρυσός

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Έργο Σκουριών: πανοραμική όψηΈργο Σκουριών: πανοραμική όψηΈργο Σκουριών: πανοραμική όψη στοάς προσπέλασηςΈργο Σκουριών: πανοραμική όψη στοάς προσπέλασηςΈργο Σκουριών: Ιούλιος 2014Έργο Σκουριών: Νοέμβριος 2014Σκουριές: Κατασκευαστικές εργασίες σε πλήρη εξέλιξηΈργο Σκουριών: Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες στο Εργοστάσιο ΕμπλουτισμούΈργο Σκουριών: Η διαδικασία ανύψωσης  και εγκατάστασης του Μύλου στο εργοστάσιο
Εργοστάσιο Εμπλουτισμού Σκουριών με εγκατεστημένο μέρος του μηχανολογικού εξοπλισμούΣκουριές: Ο ημιαυτογενής μύλος λειοτρίβησης (Sag Mill), εγκατεστημένος στο Εργοστάσιο ΕμπλουτισμούΣκουριές: Έργα προσπέλασης και ανάπτυξης υπόγειου μεταλλείου

VIDEOS

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε ειδήσεις και το περιοδικό μας «Μεταλλευτικά Νέα»!

facebook  facebook  facebook  facebook  facebook 

hg footer logo

eldoradogold logo  tgm  sme  wgc  wgc

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Πληροφορίες

Δέχομαι