ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πάνω από 11 εκατομμύρια ευρώ τα έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο και τον Δήμο Αριστοτέλη από τα μεταλλευτικά τέλη της Ελληνικός Χρυσός

(*βεβαιωμένα και εισπραχθέντα τέλη για την περίοδο 2013-2019 και βεβαιωμένα τέλη έως Οκτώβριο 2020)

Με σεβασμό στην καθημερινή προσπάθεια των 1.650 εργαζομένων της εταιρείας μας, έχουμε υποχρέωση να παρέχουμε διευκρινίσεις που αποκαθιστούν την πραγματικότητα σε συνέχεια αβάσιμων κατηγοριών ότι η Ελληνικός Χρυσός δήθεν χρωστάει στο Δημόσιο 3,5 εκατομμύρια ευρώ από υποτιθέμενη μη καταβολή των τελών μεταλλευτικής εκμετάλλευσης. Η συγκεκριμένη δε τοποθέτηση είναι κατ’ ελάχιστο φαιδρή και επιπόλαιη για μία εταιρεία που καταβάλλει ανελλιπώς εδώ και 7 συναπτά έτη τα τέλη που αναλογούν στην μεταλλευτική της δραστηριότητα και τα οποία, μάλιστα, καταβάλλει πάντοτε εμπρόθεσμα, ενώ έχει ζητήσει το μεγαλύτερο μέρος αυτών να αποδίδεται στην τοπική κοινωνία.

Απέναντι λοιπόν στους επιθετικούς, αήθεις και ελλιπείς ισχυρισμούς που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, που επιτίθενται κατά της επιχειρηματικότητας στον εξορυκτικό τομέα συνολικά και πλήττουν τη φήμη και την ακεραιότητα της Ελληνικός Χρυσός και των ανθρώπων της, διευκρινίζουμε για άλλη μια φορά τα αυτονόητα:

  1. Η Ελληνικός Χρυσός έχει καταβάλει, εμπρόθεσμα, το σύνολο των αναλογούντων μεταλλευτικών τελών για τα έτη 2013-2019 συνολικού ύψους 8.061.524 ευρώ. Όλα τα παραπάνω ποσά έχουν ελεγχθεί και βεβαιωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ καθώς και την ΑΑΔΕ με βάση τις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος. Tο χρονοδιάγραμμα βεβαίωσης και ελέγχου των τελών εμπίπτει στις αρμοδιότητες των Αρχών και τυχόν καθυστερήσεις είναι ανήθικο να αποδίδονται στην εταιρεία.
  2. O διπλασιασμός των μεταλλευτικών τελών από 20% στο 40% είναι πραγματικός και αφορά στην αναπροσαρμογή του ποσοστού των τελών που θα αποδώσει το Ελληνικό Δημόσιο στον Δήμο Αριστοτέλη για τα έτη 2018 και 2019 από τα τέλη που έχει ήδη εισπράξει από την εταιρεία μας. Αποσιωπάται όμως η πλήρης διάσταση του γεγονότος που κατέστησε απαραίτητη αυτή την απόφαση και πηγάζει στην άρνηση της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου Αριστοτέλη να εισπράξει τα αναλογούντα τέλη -τα οποία κατέβαλλε κανονικά η Ελληνικός Χρυσός- στερώντας από τον Δήμο σημαντικά έσοδα στο βωμό μιας κοντόφθαλμης μικροπολιτικής.
  3.  Η συζήτηση για δήθεν «ζοφερή κατάσταση» σχετικά με το ύψος των μεταλλευτικών τελών είναι ανεδαφική και κοντόφθαλμη. Από τη μία, παραβλέπει το γεγονός ότι έχουν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία περισσότερα από €8 εκ.,που κατ’ επέκταση στηρίζουν οικονομικά τον Δήμο Αριστοτέλη, πέραν των €22 εκ. που η Ελληνικός Χρυσός έχει επενδύσει μέχρι σήμερα σε αναπτυξιακά έργα και δράσεις για την περιοχή μέσω δραστηριοτήτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Από την άλλη, εσκεμμένα αγνοεί το γεγονός ότι το μεταλλείο της Ολυμπιάδας μπήκε σε εμπορική παραγωγή στα τέλη του 2017, μετά από αλλεπάλληλες και παράνομες καθυστερήσεις στην αδειοδότησή του -  όπως αποδεικνύουν σωρεία αποφάσεων του ΣτΕ - και μαζί με την αναβάθμιση στο μεταλλείο των Μαύρων Πετρών, άρχισαν να αποδίδουν αυξημένα μεταλλευτικά τέλη βάσει της παραγωγής τους τη διετία 2018-2019.

Μάλιστα, μαζί με το βεβαιωμένο από τις Αρμόδιες Αρχές ποσό των €3 εκ. μέχρι τον Οκτώβριο του 2020,  τα αναλογούντα τέλη από τη λειτουργία των δύο μεταλλείων θα φτάσουν τα €11 εκ., ενώ μόνο η τελευταία τριετία ήδη ξεπερνά κατά πολύ το ήμισυ των καταβολών της περιόδου 2013-2020. Το γεγονός αυτό από μόνο του καταδεικνύει την κάθε άλλο παρά «ζοφερή» πραγματικότητα των εσόδων που θα αποκομίσει το ελληνικό κράτος κατά την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Επί της ουσίας, το μόνο που πραγματικά αποδεικνύουν τα επικοινωνιακά τεχνάσματα γύρω από τα μεταλλευτικά τέλη, είναι ότι το Ελληνικό Δημόσιο και η τοπική κοινωνία ωφελούνται περισσότερο όταν τα μεταλλεία είναι ενεργά και υλοποιούνται παραγωγικές επενδύσεις, παρά όταν γίνονται έρμαιο μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

hg footer logo

eldoradogold logo  tgm  sme  wgc  wgc