ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Eldorado Gold: «Η δραστηριότητά μας στην Ελλάδα συνεχίζεται κανονικά»

Η ανάκληση των εγκρίσεων δεν έχει ουσιαστική επίδραση στο χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου στις Σκουριές και η δραστηριότητα συνεχίζεται απρόσκοπτα

Τι σημαίνουν οι τελευταίες εξελίξεις για την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός

«Η εταιρεία πιστεύει ότι η απόφαση του υπουργείου δεν έχει νομική βάση και θα υπερασπιστεί, εάν κριθεί απαραίτητο, τα νομικά δικαιώματα της εταιρείας, των υπαλλήλων και των μετόχων της. Αυτή τη στιγμή, η ανάκληση των εγκρίσεων δεν έχει ουσιαστική επίδραση στο χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου στις Σκουριές και η δραστηριότητα συνεχίζεται απρόσκοπτα».

Με αυτή την τοποθέτηση η EldoradoGold σε σημερινή της ανακοίνωση, εξηγεί τι σημαίνουν οι τελευταίες εξελίξεις για την συνέχεια και το μέλλον της επένδυσής της στην Ελλάδα και προσθέτει: «Η Ελληνικός Χρυσός ενημερώθηκε στις 27 Φεβρουαρίου ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακαλεί την υπουργική απόφαση που απαιτείται για την ολοκλήρωση της κατασκευής του εργοστασίου επεξεργασίες στις Σκουριές. Στην ειδοποίηση του υπουργείου, ωστόσο, αφήνεται να εννοηθεί ότι το υπουργείο μπορεί να ανακαλέσει την απόφασή του μόλις συμπληρώσει την εσωτερική διαδικασία ελέγχου. Χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας δεν έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο». 

Παράλληλα γίνεται εκτενής αναφορά στις τρείς αποφάσεις του ΣτΕ που επικυρώνουν στο σύνολό της την ΜΠΕ και κλείνουν οριστικά με τον πλέον επίσημο τρόπο τον φάκελο της νομιμότητας, επικυρώνοντας τους περιβαλλοντικούς όρους των έργων της Ελληνικός Χρυσός, στην Χαλκιδική. 

Η δήλωση του CEO της EldoradoGold, Paul Wright:

«Δύο χιλιάδες άτομα εργάζονται άμεσα για εμάς και τους συνεργάτες μας στην Ελλάδα, συμβάλλοντας σημαντικά στην οικονομία της χώρας εν μέσω καιρών που είναι γεμάτοι προκλήσεις. Από το 2012 έχουμε επενδύσει περισσότερα από 450 εκατ. δολάρια για την κατασκευή και ανάπτυξη των δύο μεταλλείων στην Ελλάδα, σε Σκουριές και Ολυμπιάδα. Όταν τα δύο αυτά μεταλλεία εγκαινιάσουν το στάδιο της εμπορικής παραγωγής, η Ελληνικός Χρυσός θα γίνει μία από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς στην Ελλάδα». 

Η επένδυση της Eldorado Gold στην Ελλάδα

Τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί στην Ελλάδα μέχρι σήμερα έχουν κατά βάση χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμές στους Έλληνες εταίρους, όπως οι εργαζόμενοι, οι προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών, οι συνεργάτες μας  και η κυβέρνηση (η ελληνική πολιτεία έχει εισπράξει περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ σε φόρους από το 2012). Επομένως, τα οφέλη της επένδυσής μας είναι προφανή σε όλους. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην υπεύθυνη ανάπτυξη του έργου μας στην Ελλάδα και ανακοινώσαμε νωρίτερα φέτος ότι σχεδιάζουμε να επενδύσουμε 310 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα το 2015 που θα δημιουργήσει επιπρόσθετες θέσεις εργασίας και φορολογικά έσοδα.

Ενώ όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις, αναφέρεται: «Η πρόσφατη απόφαση του υπουργού Ενέργειας -εάν δεν αναθεωρηθεί- εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος- ενδεχομένως να ωθήσει την Eldorado να επανεξετάσει τα επενδυτικά της πλάνα στην Ελλάδα. Η Eldorado, η Ελληνικός Χρυσός, οι Έλληνες εργαζόμενοι, τα σωματεία εργαζομένων και οι εταίροι του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής που τάσσονται υπέρ της μεταλλευτικής δραστηριότητας επιθυμούν να εμπλακούν σε ένα δημιουργικό διάλογο με την νέα κυβέρνηση».

Δείτε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση της Eldorado Gold

 

hg footer logo

eldoradogold logo  tgm  sme  wgc  wgc