ΝΕΑ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Η Ρία Βαγκλή στην εκδήλωση "Η εξόρυξη είναι (και) γένους θηλυκού"

06.03.24

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ZIP

H Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών της Ελληνικός Χρυσός, Ρία Βαγκλή, συμμετείχε στην εκδήλωση με θέμα: "Η εξόρυξη είναι (και) γένους θηλυκού", που συνδιοργάνωσε ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΜΕ) με την Εθνική Αρχή Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), στο πλαίσιο των εορτασμών των 100 χρόνων από την ίδρυσή του.

 

Το 2024 αποτελεί μια χρονιά ορόσημο για τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, καθώς σηματοδοτεί 100 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας και προσφοράς στον κλάδο της εξόρυξης. Για να τιμήσει αυτή την επέτειο, ο ΣΜΕ αφιερώνει το 2024 στους Ορυκτούς Πόρους, ανακηρύσσοντάς το ως «Έτος Ορυκτών Πόρων». Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να αναδείξει την καίρια σημασία της εξορυκτικής δραστηριότητας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, φέρνοντας στο προσκήνιο τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν τα ορυκτά σε κάθε πτυχή της καθημερινής μας ζωής.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, ο ΣΜΕ, σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα: «Η εξόρυξη είναι (και) γένους θηλυκού», με στόχο να ρίξει φως στη γυναικεία παρουσία στον εξορυκτικό κλάδο.

Την εκδήλωση, την οποία στήριξε η εταιρεία μας ως πλατινένιος χορηγός, προλόγισε η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κα. Αλεξάνδρα Σδούκου, καθώς και η διοίκηση του ΣΜΕ, τονίζοντας τη δυναμική συμβολή των γυναικών σε ένα πεδίο που παραδοσιακά θεωρούνταν ανδρικό και τη μοναδική ευκαιρία που παρουσιάζει ο ορυκτός πλούτος της χώρας μας, η εισαγωγή νέων τεχνολογιών, η προώθηση νέων επενδύσεων και η αλλαγή της νοοτροπίας στην προσέλκυση ακόμα περισσότερων γυναικών στον κλάδο.

Η Ρία μαζί με εκλεκτές ομιλήτριες-εκπροσώπους ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, φορέων και επιχειρήσεων μίλησε για τις προκλήσεις αλλά και τις μοναδικές ευκαιρίες που δημιουργεί ο εξορυκτικός κλάδος για το γυναικείο φύλο, σε μια συζήτηση που συντόνισε η δημοσιογράφος Λέττα Καλαμαρά.

Αναφέρθηκε στις προσωπικές της εμπειρίες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε ως μια από τις ελάχιστες γυναίκες που ξεκίνησαν να κατεβαίνουν σε υπόγειες στοές στα τέλη της δεκαετίας του ’90, λόγω της ανδροκρατούμενης φύσης του κλάδου. Με την πάροδο των χρόνων, ωστόσο, ο κλάδος άρχισε να συνειδητοποιεί ότι υπάρχουν μεγάλα οφέλη από τη συμμετοχή των γυναικών σε όλο το εύρος των λειτουργιών τους και οι εταιρείες πλέον μιλούν ανοιχτά για πολιτικές διαφορετικότητας και συμπερίληψης.

Από τη μία, οι τεχνολογικές εξελίξεις, όπως η αυτοματοποίηση και η ψηφιοποίηση, μπορούν να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες απασχόλησης για τις γυναίκες και να μειώσουν ορισμένες από τις φυσικές απαιτήσεις της εργασίας. Από την άλλη, τα χαρακτηριστικά της γυναίκας-ηγέτιδας σήμερα την καθιστούν αναπόσπαστο μέλος διοικητικών ομάδων και ανώτερων διοικητικών συμβουλίων στο διεθνές επιχειρηματικό στερέωμα.

«Σήμερα, παρατηρούμε μια μεταστροφή, με περισσότερες γυναίκες να εισέρχονται σε αυτόν. Για να καταστεί πιο ελκυστική η μεταλλευτική βιομηχανία για τις γυναίκες πρέπει να υπάρχουν ισότιμες ευκαιρίες ανέλιξης, ευέλικτες πολιτικές εργασίας και νομικά πλαίσια που προάγουν την ισότητα των φύλων. Η υποστήριξη της πολυμορφίας ενισχύει την προοπτική μιας ισόρροπης και βιώσιμης βιομηχανίας εξόρυξης που ευνοεί την συμμετοχή και την επιτυχία των γυναικών στον κλάδο. Προσωπικά αισθάνομαι τυχερή που εργάζομαι σε ένα από τα πιο σημαντικά μεταλλευτικά έργα στην Ελλάδα και σε μια εταιρεία που δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους εργαζόμενους», δήλωσε η Ρία.

Επιπλέον, ανέφερε ότι δεν είναι αναγκαία μόνο η προσέλκυση αλλά και η διατήρηση των εργαζομένων. Σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση παίζουν οι ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης, κατάρτισης και σταδιοδρομίας καθώς και η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Για παράδειγμα, αρκετές εταιρείες εξόρυξης, μεταξύ των οποίων και η Ελληνικός Χρυσός, έχουν εφαρμόσει προγράμματα και πρωτοβουλίες για την διαφορετικότητα ώστε να αυξήσουν την εκπροσώπηση των γυναικών στο εργατικό τους δυναμικό, όπως ευκαιρίες καθοδήγησης (mentoring) και δικτύωσης, προγράμματα κατάρτισης και ανάπτυξης που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για γυναίκες, προγράμματα υποστήριξης της γονεϊκότητας, εσωτερικές πολιτικές που υποστηρίζουν τις ίσες ευκαιρίες για όλους τους εργαζόμενους κ.ά.

«Πάντα υπάρχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη. Μην παραιτείστε ποτέ από τις ευκαιρίες!», ήταν το μήνυμα της Ρίας προς τις γυναίκες του εξορυκτικού κλάδου.

Η εκδήλωση περιλάμβανε επίσκεψη στο νέο Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο στις εγκαταστάσεις του ΕΑΓΜΕ, όπου παρουσιάζονται σε ειδικό χώρο τα ορυκτά και μέταλλα της Χαλκιδικής, καθώς και μέσω ειδικής προβολής Virtual Reality η μεταλλευτική δραστηριότητα στα Μεταλλεία Κασσάνδρας της Ελληνικός Χρυσός.

ΝΕΑ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Δείτε ότι νεότερο συμβαίνει στην Ελληνική Χρυσός