BLOG

Η Ελληνικός Χρυσός χρηματοδοτεί την εγκατάσταση υποβρύχιου συστήματος παρακολούθησης στο Στρατώνι

25.11.21

Στο πλαίσιο της ευρύτερης περιβαλλοντικής πολιτικής που ακολουθούμε στην Ελληνικός Χρυσός, με στόχο την προστασία της βιοποικιλότητας, προχωράμε σε συνεργασία με το Hippocampus Marine Institute την κατασκευή και εγκατάσταση του υποβρυχίου συστήματος παρακολούθησης «ΝΟUS» στο παράλιο Στρατώνι. Το «NOUS» (uNdersea visiOn sUrveillance System) θα είναι σε θέση να ελέγχει σε πραγματικό χρόνο τον πυθμένα αντλώντας έτσι πολύτιμες πληροφορίες για την αποικία ιππόκαμπου, καθώς και όλου του οικοσυστήματος της περιοχής.

 Τι είναι το σύστημα «NOUS»

Το σύστημα «NOUS» επιτρέπει την συνεχή (24/7) παρακολούθηση και προστασία ενός ενάλιου χώρου μέσα από αυτοκαθαριζόμενες κάμερες και μικρόφωνα, τα οποία είτε συνδέονται με οπτική ίνα και αγωγό ηλεκτρικής τροφοδοσίας με την πλησιέστερη ακτή ή με μια πλωτή εξέδρα στην επιφάνεια της θάλασσας. Το σύστημα υποβρύχιας οπτικής παρακολούθησης έχει εγκατασταθεί ήδη στο χώρο του Ενάλιου Επισκέψιμου Αρχαιολογικού Χώρου (ΕΕΑΧ) Περιστέρας Αλοννήσου, το οποίο υπάγεται στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού. Το σύστημα παρακολουθεί το αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας μέσα από 5 υποβρύχιες κάμερες και μεταδίδει σε πραγματικό χρόνο την εικόνα μέσω διαδικτύου σε συγκεκριμένους αποδέκτες. Επιπρόσθετα, οι εικόνες αναλύονται από αλγόριθμους επεξεργασίας εικόνας και τεχνητής νοημοσύνης μέσω ΗΥ, που αναγνωρίζουν τυχόν μεταβολές στον χώρο του ναυαγίου, όπως εισβολή δυτών, υποβρύχιων οχημάτων κλπ.

 Ο σχεδιασμός για το Στρατώνι

Το καινοτόμο σύστημα υποβρύχιας οπτικής παρακολούθησης «NOUS» ξεκίνησε να σχεδιάζεται από το 2018, με τις πρώτες δοκιμές του συστήματος να πραγματοποιούνται στην αποικία των ιππόκαμπων στο Στρατώνι κατά την διάρκεια του Summer School τον Μάιο του 2019. Οι δοκιμές συνεχίστηκαν τον Ιούλιο και τον Δεκέμβριο του 2020, όταν και προβλήθηκε σε απευθείας σύνδεση η αποικία των ιππόκαμπων μέσω GSM σύνδεσης.

Το σύστημα θα είναι πλήρως λειτουργικό σε μόνιμη βάση, παρέχοντας απευθείας μετάδοση (streaming) τόσο των ιππόκαμπων όσο κι άλλων ειδών στο φυσικό τους περιβάλλον, συλλογή και ταξινόμηση στοιχείων ευρύτερα για την βιοποικιλότητα καθώς και άλλων πληροφοριών-μετρήσεων. Επιπλέον, θα παρέχει μετεωρολογικά δεδομένα και εικόνα από την επιφάνεια της συγκεκριμένης θαλάσσιας περιοχής ενώ θα μπορεί να αναμεταδίδει διαρκώς εικόνες από το υποβρύχιο περιβάλλον, συμβάλλοντας στην προστασία, στην παιδεία αλλά και στην τουριστική προβολή του τόπου.

BLOG

Δείτε ό,τι νεότερο συμβαίνει στην Ελληνικός Χρυσός