BLOG

Μικροί επιστήμονες στον Δήμο Αριστοτέλη: Τελετή Λήξης

01.06.21

Με επιτυχία διεξήχθη το Σάββατο 17 Απριλίου, η γιορτή λήξης του καινοτόμου προγράμματος ''Μικροί Επιστήμονες στο Δήμο Αριστοτέλη'', που πραγματοποιήθηκε από την εκπαιδευτική ομάδα του Φιλεκπαιδευτικού Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Εduact και την υποστήριξη της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε, κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου 2021.

Στη γιορτή λήξης συμμετείχαν εκ μέρους της Ελληνικός Χρυσός, ο διευθυντής Εταιρικής Υπευθυνότητας Ιωάννης Μαλεγκάνος και η CSR Advisor Φιλιώ Ζαγοράκη. Η γιορτή ήταν γεμάτη δώρα, εκπλήξεις και χορό για τους μικρούς μας επιστήμονες, που είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν και κάποιες από τις κατασκευές τους και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους.

Συνεχίζοντας μια επιτυχημένη πορεία 3 ετών, περισσότερα από 200 παιδιά και νέοι, κάτοικοι του Δήμου Αριστοτέλη, συμμετείχαν στα εργαστήρια Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και S.T.E.A.M (το πολύπτυχο Science, Technology, Robotics, Engineering, Arts, Mathematics). Το πρόγραμμα αρχικά πραγματοποιήθηκε σε ειδικά διαμορφωμένους και εξοπλισμένους χώρους που βρίσκονται στις τοπικές κοινότητες του Στρατωνίου, του Νεοχωρίου, της Μεγάλης Παναγίας και του Παλαιοχωρίου στη ΒΑ Χαλκιδική, ενώ στην συνέχεια, εξαιτίας των δυσμενών δεδομένων της πανδημίας, τροποποιήθηκε σε digital meetings.

 Το πρόγραμμα "Μικροί επιστήμονες στον Δήμο Αριστοτέλη"

Το πρόγραμμα που ξεκίνησε να υλοποιείται για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2019, δίνοντας πρόσβαση σε εξειδικευμένη γνώση υψηλού επιπέδου σε παιδιά του Δήμο Αριστοτέλη, προχώρησε φέτος ένα βήμα παραπέρα, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές σε σχέση με τις κοινότητες όπου κατοικούν, πέρα από την απόκτηση δεξιοτήτων. Η νέα αυτή θεματική ενότητα έβαλε τους συμμετέχοντες να προβληματιστούν και να δημιουργήσουν, προτείνοντας καινοτόμες λύσεις σχετικές με τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής τους.

Απώτερος σκοπός του προγράμματος ήταν οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν και να οικειοποιηθούν έννοιες που αφορούν στο περιβάλλον, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την κλιματική αλλαγή και την κυκλική οικονομία, με τη ρομποτική ως εργαλείο για την επίτευξη των στόχων αυτών. Παράλληλα, να εισαχθούν στον κόσμο της ρομποτικής, της δημιουργικής κατασκευής και της έρευνας σε θέματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος. Στόχος ήταν η διαθεματική προσέγγιση, μέσα από το συνδυασμό των επιστημών της φυσικής, της τεχνολογίας, των μαθηματικών και της μηχανικής, μέσα από ένα πλαίσιο βιωματικής εκπαίδευσης σε ένα ομαδοσυνεργατικό περιβάλλον. Ταυτόχρονα, αναπτύχθηκαν δεξιότητες που καλλιεργούν την εφευρετικότητα, τον σχεδιασμό αλγοριθμικών camp, προγραμματιστικών προτύπων και την ενίσχυση της ομαδικότητας.

 Απολογισμός 2020-2021

Κατά τη φετινή χρονιά, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 20 εργαστήρια για 18 τμήματα μαθητών, σε 4 διαφορετικά χωριά του Δήμου Αριστοτέλη. Από αυτά, τα 19 εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν εξ αποστάσεως, με τη χρήση σύγχρονης πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης.

Οι μαθητές κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων, εξάσκησαν πληθώρα δεξιοτήτων, μεταξύ των οποίων είναι οι ακόλουθες:

- Διαδικασία επίλυσης προβλήματος

- Χρήση της φαντασίας

- Δημιουργική κατασκευή

- Λεπτή κινητικότητα

- Κοινωνικές Δεξιότητες (συνεργασία, ομαδικότητα, έκθεση σε κοινό)

- Εκμάθηση προγραμματισμού

- Ψηφιακός Εγγραμματισμός (σωστή χρήση των ψηφιακών μέσων software και hardware).

Δεξιότητες που αποτελούν εφόδια για όλη τη ζωή τους, όχι μόνο στο μέλλον, αλλά και για την άμεση καθημερινότητα τους, όπως αποδείχθηκε από τη φετινή σχολική χρονιά με τα νέα δεδομένα της τηλεκπαίδευσης.

Οι συμμετέχοντες, στην τρίτη αυτή χρονιά λειτουργίας του προγράμματος , ερεύνησαν και σχεδίασαν την κοινότητα τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι βιώσιμη, φιλική προς το περιβάλλον, αλλά και ανθεκτική στις φυσικές καταστροφές. Ακόμη, προέβλεψαν όλα τα δημόσια κτίρια και πάρκα να είναι προσβάσιμα σε όλους, ακόμη και σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Όλοι οι συμμετέχοντες παρέλαβαν στο σπίτι ένα κιτ με τον απαραίτητο εξοπλισμό για τις κατασκευές και τις STEM δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων.

Σε ερώτηση ανατροφοδότησης των γονέων, «Πόσο ικανοποιημένοι είστε από τα online Εργαστήρια συνολικά;» το 100% των απαντήσεων ήταν αρκετά και πάρα πολύ ικανοποιημένοι, ενώ το 97% των ερωτηθέντων θεωρεί πάρα πολύ σημαντική τη συμμετοχή των παιδιών στο πρόγραμμα των Μικρών Επιστημόνων.

Αποδεικνύεται εμπράκτως ότι η πρωτοβουλία της «Ελληνικός Χρυσός» να δώσει τη δυνατότητα πρόσβασης των οικογενειών της τοπικής κοινωνίας της Χαλκιδικής σε ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε απόσταση αναπνοής από τις κατοικίες τους, είναι πολύτιμο δώρο για τους κατοίκους, οι οποίοι το αγκάλιασαν με ενθουσιασμό για ακόμη μία χρονιά. Μία εμπειρία δημιουργίας, κριτικής σκέψης και ανακάλυψης της γνώσης, γίνεται θεσμός για τα παιδιά του Δήμου Αριστοτέλη.​​​​​​​

BLOG

Δείτε ό,τι νεότερο συμβαίνει στην Ελληνικός Χρυσός