BLOG

Ξεκίνησε η εκπαίδευση με το σύστημα FLAIM

20.12.21

Σε συνέχεια των πρωτοβουλιών που παίρνουμε ως εταιρεία στον τομέα της Υγείας & Ασφάλειας, από τις αρχές Δεκεμβρίου ξεκίνησε η εκπαίδευση των σωστικών συνεργείων και των ομάδων πυρασφάλειας με το πρωτοποριακό σύστημα FLAIM Trainer. Η οργάνωση και εκτέλεση του προγράμματος υλοποιείται από την Ομάδα Διάσωσης των Μεταλλείων Κασσάνδρας και αναμένεται να διαρκέσει 2 μήνες.

Τι είναι το σύστημα FLAIM Trainer

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σύστημα εκπαίδευσης μέσω της τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality) το οποίο βάζει τον χρήστη σε διαφορετικά σενάρια και αξιολογεί τον τρόπο τον οποίο σκέφτεται και ενεργεί μέσω του εκπαιδευτή που είναι μαζί του καθ' όλη την διάρκεια της εκπαίδευσης. Το FLAIM αναπτύχθηκε μέσα από 10ετή έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Deakin (Αυστραλία). Οι αλγόριθμοι του FLAIM μιμούνται την πραγματική συμπεριφορά μιας πυρκαγιάς, συμπεριλαμβανομένης της κίνησης, του καπνού, της στιγμιαίας ανάφλεξης (flashover) και των εκρήξεων. Το FLAIM Trainer συνδυάζει εικονικά περιβάλλοντα πυρκαγιάς υψηλής πιστότητας με φυσικά περιβάλλοντα σε πραγματικό χρόνο για να προσφέρει την αίσθηση της πραγματικής εικονικής εμπειρίας εκπαίδευσης με στόχο να προετοιμάσει με ασφάλεια τους πυροσβέστες και τους πρώτους ανταποκριτές για τους κινδύνους που συνδέονται με την καταπολέμηση των πυρκαγιών. Το συγκεκριμένο σύστημα εκπαίδευσης χρησιμοποιείται από τις δύο κορυφαίες μεταλλευτικές και εξορυκτικές εταιρίες στον κόσμο, τις BHP και Rio Tinto, καθώς και από τη NASA και την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων.

Πώς λειτουργεί

Μέσα από την τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας γίνεται απεικόνιση ρεαλιστικών σεναρίων φωτιάς ή πυρκαγιάς, που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ανά πάσα στιγμή τα σωστικά συνεργεία μας στο περιβάλλον εργασίας. Μέσω παραμετροποιήσεων με μια συσκευή Τablet, το σενάριο μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάζει από εύκολο, δύσκολο ή και πάρα πολύ δύσκολο ώστε να δώσει στον χρήστη να κατανοήσει ότι οι συνθήκες μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή. Τα σωστικά συνεργεία της εταιρείας καθώς και οι ομάδες πυρασφάλειας θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμαστούν σε 5 σενάρια ο καθένας και να αξιολογηθούν. Επιπλέον, θα προσκληθούν τα πυροσβεστικά σώματα της περιοχής για να περάσουν την συγκεκριμένη εκπαίδευση την τελευταία εβδομάδα του προγράμματος, σε μια πρωτοβουλία ανάπτυξης της συνεργασίας μας.

Στόχος του συστήματος

Σκοπός του συστήματος FLAIM Trainer δεν είναι να δημιουργήσει πυροσβέστες αλλά να επισημάνει τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα σωστικά μας συνεργεία καθώς και οι ομάδες πυρασφάλειας κατά την διάρκεια αντιμετώπισης μιας πυρκαγιάς στους χώρους των εγκαταστάσεων μας αλλά και στις δασικές εκτάσεις, που βρίσκονται περιμετρικά των εγκαταστάσεων αυτών και μπορεί ανά πάσα στιγμή να απειλήσουν τις κατοικημένες περιοχές. Επίσης, στόχος είναι να διδάξει στον χρήστη την χάραξη στρατηγικών για την αντιμετώπιση πυρκαγιών (Χόρτο εδαφικών, Δασικών, Βιομηχανικών).

Τι είναι το σύστημα FLAIM Extinguisher

Στην πορεία του προγράμματος, θα εκπαιδευτούν και όλοι οι εργαζόμενοι των γραφείων επίσης με τη χρήση εικονικής πραγματικότητας στη χρήση πυροσβεστήρα. Ο χρήστης θα κληθεί να αντιμετωπίσει φωτιές σε φωτοτυπικά μηχανήματα, κουζίνες και διάφορα περιβάλλοντα εργασίας καθώς θα κατανοήσει την διαδικασία χρήσης και πως επιλέγουμε τον σωστό πυροσβεστήρα αναλόγως πάντα το σενάριο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

BLOG

Δείτε ό,τι νεότερο συμβαίνει στην Ελληνικός Χρυσός