BLOG

Η εταιρική κουλτούρα βιωσιμότητας της Ελληνικός Χρυσός επενδύει στην υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων

17.10.23

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ZIP

Ένα ασφαλές και υγιές εργασιακό περιβάλλον είναι δικαίωμα κάθε εργαζομένου και απαίτηση λειτουργίας μιας επιχείρησης. Οι κίνδυνοι για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία είτε είναι φυσικοί, χημικοί, βιολογικοί, μηχανικοί ή ψυχολογικοί, μπορούν να επηρεάσουν οποιονδήποτε κλάδο, όπως επίσης το περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσεται, δηλαδή το φυσικό χώρο εργασίας, αλλά και το περιβάλλον από το οποίο υποστηρίζεται, δηλαδή το εργατικό δυναμικό, τις τοπικές κοινωνίες και το φυσικό κεφάλαιο. Κατά συνέπεια, η ασφάλεια στην εργασία και η περιβαλλοντική προστασία είναι, κατά κάποιον τρόπο, απόλυτα συνδεδεμένες έννοιες και βασικές παράμετροι για βιώσιμη ανάπτυξη.

Η πρόκληση που προκύπτει από αυτή τη διαπίστωση είναι σαφής για όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, όσο σαφής είναι και η ανάγκη αντιμετώπισης της. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τις τελευταίες δεκαετίες, η ως άνω πρόκληση φαίνεται να απαντάται στη βάση της, ορθής, παραδοχής πως η βιωσιμότητα είναι η μόνη στρατηγική επιτυχίας τόσο στο εγγύς μέλλον όσο και μακροπρόθεσμα. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνεται σταδιακή, και ιδιαίτερα ενθαρρυντική, αλλαγή στην επιχειρηματική ανάγνωση του όρου «ανάπτυξη», με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής -βιωσιμότητα, ευημερία, ανθεκτικότητα- να συμπεριλαμβάνονται στην ίδια εξίσωση με την κερδοφορία και την οικονομία κλίμακας.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κλάδου που βρίσκεται στο στάδιο αυτής της αλλαγής, αποτελεί η εξορυκτική βιομηχανία, η οποία παραδοσιακά:

  • Είναι συνδεδεμένη με την αναζήτηση επενδύσεων και μακροπρόθεσμης κερδοφορίας.
  • Βρίσκεται κυριολεκτικά στο «μικροσκόπιο» της ανάλυσης επαγγελματικού κινδύνου και περιβαλλοντικών επιπτώσεων, λόγω της ίδιας της φύσης της εξόρυξης.

Η εξορυκτική βιομηχανία έχει αναγνωρίσει ότι πλήττεται, κατά προτεραιότητα σε σχέση με άλλους βιομηχανικούς κλάδους, από τη μείωση των φυσικών διαθέσιμων πόρων αλλά και την ανεπαρκή εταιρική και κοινωνική υπευθυνότητα η οποία, μέχρι πρότινος, περιοριζόταν στα απολύτως προβλεπόμενα. Και ενώ το πρώτο σκέλος είναι αυτονόητο -οι πρώτες ύλες είναι όντως πεπερασμένες-, η προτεραιοποίηση της ασφάλειας του ανθρώπινου αλλά και του περιβαλλοντικού κεφαλαίου αποτελεί, αναγκαστικά, τη «λυδία λίθο» της βιώσιμης ανάπτυξης της εξόρυξης.

Στην Ελλάδα, ο εξορυκτικός κλάδος αλλάζει διαρκώς υιοθετώντας κουλτούρα που επενδύει στη βιωσιμότητα, με τις εταιρείες του να προετοιμάζονται για ένα μέλλον πέρα από τις προφανείς επιταγές της επιχειρηματικής μεγέθυνσης. Στη μετάβαση αυτή, στοιχεία-κλειδιά αποτελούν οι αξίες που ευθυγραμμίζουν το όραμα της ηγεσίας των εταιρειών, την εξέλιξη των εργαζομένων και τους στόχους ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας.

Συνακόλουθα, η επικοινώνηση αυτής της εταιρικής στρατηγικής προς τις τοπικές κοινωνίες, στο πλαίσιο ενός ανοιχτού διαλόγου και στοχευμένων δράσεων, προάγει επίσης δύο ακόμη σημαντικά ζητήματα: α) την εμπέδωση της σημαντικότητας της εξόρυξης στο σύγχρονο τρόπο ζωής και β) την προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων στον κλάδο.

Η Ελληνικός Χρυσός στη βορειοανατολική Χαλκιδική αποδεικνύει διαρκώς την προσήλωση της στην ανάπτυξη μιας υπεύθυνης μεταλλευτικής δραστηριότητας που λειτουργεί εντός μιας υγιούς και συμπεριληπτικής κοινωνίας, χωρίς αποκλεισμούς. Μέσα στο 2023, η εταιρεία έχει υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της υγείας τόσο των εργαζομένων της όσο και στην ενίσχυση και υποστήριξη των τοπικών υπηρεσιών υγείας, καθώς και στη βελτίωση της προσβασιμότητας των πολιτών σε αυτές, ύψους 132.000 ευρώ.

Η Ελληνικός Χρυσός χρηματοδοτεί την πρόσβαση των κατοίκων των κοινοτήτων Στρατωνίου και Ολυμπιάδας σε δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες και ανέλαβε την εκπόνηση απαραίτητων μελετών για την επέκταση του Γηροκομείου Αρναίας προκειμένου να εξασφαλίσει υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης και ιατρικής φροντίδας για αυτό το ευάλωτο τμήμα της κοινότητας.

Επίσης, η Ελληνικός Χρυσός, σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου, έχει προχωρήσει σε αναλυτική καταγραφή των αναγκών και προσδοκιών της τοπικής κοινότητας για την αντιμετώπιση των υγειονομικών ζητημάτων της περιοχής. Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η παροχή υλικοτεχνικού εξοπλισμού προς το Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου και η δωρεά ειδικών φίλτρων για τον καθαρισμό του πόσιμου νερού στην τοπική κοινότητα Πυργαδικίων. Τέλος, η Ελληνικός Χρυσός προχώρησε σε δωρεά ύψους 6.000 ευρώ προς το Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία Νομού Χαλκιδικής «Η ΑΓΑΠΗ» με σκοπό την έκδοση ειδικού παραμυθιού για παιδιά.

Οι επενδύσεις της Ελληνικός Χρυσός σε σχολεία, υγεία, ποιότητα ζωής και περιβάλλον εξασφαλίζουν ότι η υπεύθυνη μεταλλευτική δραστηριότητα αποτελούσε, αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί πηγή ευημερίας για την περιοχή των μεταλλείων Κασσάνδρας. Η Ελληνικός Χρυσός αποδεικνύει έμπρακτα ότι η υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων της, του περιβάλλοντος και της τοπικής κοινωνίας στην οποία δραστηριοποιείται, λαμβάνεται, διαρκώς, σοβαρά υπόψιν.

BLOG

Δείτε ό,τι νεότερο συμβαίνει στην Ελληνικός Χρυσός