Μύθοι και Αλήθειες

Νέα Επενδυτική Συμφωνία για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας: Καταρρίπτοντας τους μύθους – Αποκαθιστώντας την αλήθεια

Στις αρχές Φεβρουαρίου 2021, η Ελληνικός Χρυσός υπέγραψε με την Ελληνική Κυβέρνηση τη νέα Επενδυτική Συμφωνία για την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Η συμφωνία, που κυρώθηκε πρόσφατα από την Ελληνική Βουλή, τροποποιεί την από 17ετίας σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο βελτιώνοντάς την μέσα από ένα σύγχρονο νομικό και επενδυτικό πλαίσιο που κατοχυρώνει όρους προηγμένης μεταλλευτικής δραστηριότητας, περιβαλλοντικής προστασίας και επενδυτικού δικαίου.

Το νέο επενδυτικό πλαίσιο έχει προκύψει από μακρά διεργασία της Διοίκησης της Ελληνικός Χρυσός με την Ελληνική Κυβέρνηση και αποτελεί μία πολλαπλώς επωφελή συμφωνία για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη: Κατοχυρώνει οφέλη για το δημόσιο σε βάθος 25ετίας, προσφέροντας αυξημένα φορολογικά έσοδα για το κράτος, δημιουργώντας επιπλέον θέσεις εργασίας, υλοποιώντας επενδύσεις τοπικής ανάπτυξης και διασφαλίζοντας σημαντικά χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Συγκεκριμένα, η νέα αναβαθμισμένη επενδυτική συμφωνία για την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας ανοίγει τον δρόμο για την επανεκκίνηση μιας από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας ύψους $1,9 δισ. και τη δημιουργία 3.000 θέσεων εργασίας στις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις σε Σκουριές, Ολυμπιάδα και Μαύρες Πέτρες-Στρατώνι, στη ΒΑ Χαλκιδική.

Με γνώμονα την ορθή, τεκμηριωμένη και πλήρη ενημέρωση του κοινού και κάθε ενδιαφερόμενου για τις προβλέψεις της νέας Επενδυτικής Συμφωνίας, η Ελληνικός Χρυσός έχει καθήκον να απαντήσει σε διαστρεβλώσεις, λανθασμένες πληροφορίες ή ελλιπή στοιχεία που έχουν δει το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας, παίρνοντας τη μορφή των fakenews.

Ας δούμε ποια είναι αυτά:

Η νέα σύμβαση ζημιώνει το Ελληνικό Δημόσιο, προβλέπει χαμηλά μεταλλευτικά τέλη και η εταιρεία θα μπορεί να φορο-αποφεύγει εξάγοντας αφορολόγητα μερίσματα στο εξωτερικό.

Η νέα σύμβαση διασφαλίζει αυξημένα έσοδα στο Ελληνικό Δημόσιο και πολλαπλά οφέλη για τη χώρα. Η πρόβλεψη προστασίας των κεφαλαίων εξωτερικού ουδεμία σχέση έχει με ερμηνείες περί «φοροαπαλλαγής ή φοροδιαφυγής».

 • Διαβάστε περισσότερα
  • Η προστασία των εισαγομένων από το εξωτερικό κεφαλαίων αποτελεί πάγιο στοιχείο της ελληνικής νομοθεσίας, αφορά όλες τις ξένες επενδύσεις και αναγνωρίζεται και από το Σύνταγμα ευθέως στο άρθρο 107 παρ. 1.
  • Όλες οι συμβάσεις για αντίστοιχης εμβέλειας Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στη χώρα μας προβλέπουν την ελευθερία στην διακίνηση κεφαλαίων από και προς το εξωτερικό, με βάση τις θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε., ώστε σε περίπτωση εφαρμογής έκτακτων περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων από τη χώρα μας (πχ. capital controls), να προστατεύονται οι επενδύσεις.
  • Επίσης, η πρόβλεψη αυτή επιτρέπει την εισαγωγή συναλλάγματος στην Ελλάδα, κάτι που είναι πρωτεύον ζητούμενο για τη χώρα μας.
  • Όλα τα μερίσματα και τα κέρδη που προκύπτουν από τη λειτουργία της εταιρείας θα φορολογούνται στη Ελλάδα και σύμφωνα με τους συντελεστές που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία.

  Επιπλέον:

  • Η νέα συμφωνία επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των μεταλλείων και άρα την πλουτοπαραγωγική τους δραστηριότητα κατά 7 έτη τουλάχιστον.
  • Προβλέπει $1,9 δισ. επιπλέον επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των Μεταλλείων, εκ των οποίων το 1 δισ. δολάρια θα επενδυθεί εμπροσθοβαρώς κατά την πρώτη 5ετία υλοποίησης της επένδυσης.
  • Αποδίδει πλέον των 2 δισ. ευρώ έσοδα στο Ελληνικό Δημόσιο από φόρους και μεταλλευτικά τέλη, ενώ συνεπάγεται σημαντική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών που εκτιμώνται σε 11,3 δισ. ευρώ με συνακόλουθη εισροή συναλλάγματος και ενδυνάμωση του εγχώριου μεταλλευτικού κλάδου.
  • Καθιερώνεται πρόσθετο μεταλλευτικό τέλος ύψους 10% επιπλέον του νόμιμου μεταλλευτικού τέλους που αυξάνει τα κρατικά έσοδα από τα μεταλλευτικά τέλη σε 191 εκατ. ευρώ.
  • Τα μεταλλευτικά τέλη που προβλέπονται από τη νέα σύμβαση είναι από τα υψηλότερα τέλη που εφαρμόζονται διεθνώς. Ενδεικτικά, ο συντελεστής τέλους στην Ελλάδα φτάνει έως 6% όταν στον Καναδά φτάνει στο 2%, στην Αυστραλία το 5%, στην Τουρκία το 4%, στην Αργεντινή το 3%, στη Βραζιλία το 1,5%, στην Νότια Αφρική το 5%.

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Η νέα σύμβαση δίνει στην εταιρεία το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει και αν υπάρξουν διαφορές με το Δημόσιο, τότε θα επιληφθεί ξένο δικαστήριο και όχι η Ελληνική Δικαιοσύνη…

Η νέα σύμβαση εξασφαλίζει ένα διαφανές πλαίσιο υλοποίησης της επένδυσης που προστατεύει τα συμφέροντα του Δημοσίου και κρίνεται από το Ελληνικό Δίκαιο.

 • Διαβάστε περισσότερα
  • Η σύμβαση εκσυγχρονίζεται και εναρμονίζεται με το ισχύον πλαίσιο στις συμβάσεις με διεθνοποιημένο χαρακτήρα.
  • Για πρώτη φορά, δημιουργούνται επιτροπές και διαδικασίες για την αποτελεσματική διακυβέρνηση του έργου, που μειώνουν τη γραφειοκρατία και ελέγχουν την εφαρμογή των όρων της σύμβασης.
  • Το Δημόσιο διατηρεί τον τελευταίο λόγο σε κάθε πιθανή αλλαγή των όρων της Σύμβασης και απαιτείται η έγγραφη συναίνεσή του για οποιαδήποτε μεταβολή, τροποποίηση ή επικαιροποίηση του επενδυτικού σχεδίου.
  • Η σύμβαση διέπεται αποκλειστικά από το Ελληνικό Δίκαιο και δεν υπάρχει μεταβίβαση αρμοδιοτήτων σε ξένο Δίκαιο.
  • Ακόμη και στην περίπτωση της Διεθνούς Διαιτησίας, σύμφωνα με την κοινή πρακτική, η διαιτησία θα βασίζεται στο Ελληνικό Δίκαιο, οι συνεδριάσεις θα γίνονται στην Αθήνα και θα διεξάγονται στην Ελληνική γλώσσα σύμφωνα με τους κανόνες και υπό την αιγίδα του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC).

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Η τοπική κοινωνία εισπράττει χαμηλά οφέλη, χωρίς δεσμεύσεις για την τοπική απασχόληση και τις προμήθειες από τοπικές επιχειρήσεις.

Οι θέσεις εργασίας διπλασιάζονται, η προτίμηση σε τοπικούς προμηθευτές παραμένει διαχρονική και οι δεσμεύσεις προς την τοπική κοινωνία ενισχύονται με ένα πρωτοφανές επενδυτικό πρόγραμμα 70 εκατ. ευρώ.

 • Διαβάστε περισσότερα
  • Στην πλήρη ανάπτυξή του, το νέο επενδυτικό σχέδιο για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας προβλέπει τη δημιουργία επιπλέον 1.400 νέων θέσεων εργασίας (σήμερα 1.600), γεγονός που συνεπάγεται τη δημιουργία και διατήρηση συνολικά 3.000 άμεσων θέσεων εργασίας από την Ελληνικός Χρυσός. Μάλιστα, την κατασκευαστική περίοδο θα δημιουργηθούν επιπρόσθετα 900 θέσεις εργασίας. Εάν σε όλες αυτές προσθέσουμε και τις έμμεσες θέσεις εργασίας που δημιουργεί η επένδυση στην πλήρη ανάπτυξή της, τότε μιλάμε για 5.000 θέσεις εργασίας, με προτεραιότητα στις προσλήψεις από το Δήμο Αριστοτέλη.
  • Οι κάτοικοι του Δήμου Αριστοτέλη διατηρούν την προτεραιότητα απασχόλησης κατά 90%-10%, πρόβλεψη που θα ενταχθεί στην νέα ΑΕΠΟ, όπως προβλεπόταν και στην υφιστάμενη ΑΕΠΟ. Η πρόβλεψη εντοπιότητας ουδέποτε αποτελούσε μέρος της αρχικής σύμβασης καθώς κάτι τέτοιο θα συνιστούσε διακριτική μεταχείριση και αποκλεισμό ελεύθερης κυκλοφορίας εργαζομένων βάσει του Δίκαιου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Στο ίδιο πλαίσιο, η προτίμηση σε συγκεκριμένους προμηθευτές δεν μπορεί να αποτελεί όρο δημόσιας σύμβασης. Η Ελληνικός Χρυσός έχει αποδείξει διαχρονικά την προτίμησή της στους τοπικούς προμηθευτές, αφού το 80% του κόστους κατασκευής και λειτουργίας των μεταλλείων δαπανάται στη χώρα. Στη νέα σύμβαση η αξία αγορών αγαθών και υπηρεσιών από Έλληνες προμηθευτές εκτιμάται σε 3,5 δισ. ευρώ.
  • Η Ελληνικός Χρυσός δεσμεύεται να υλοποιήσει ένα πρωτοφανές σε έκταση πρόγραμμα κοινωνικών επενδύσεων ύψους 70 εκατ. ευρώ σε έργα και δράσεις αποκλειστικά εντός του Δήμου Αριστοτέλη. Το πρόγραμμα θα είναι το μεγαλύτερο που έχει υλοποιηθεί ποτέ από ιδιωτική εταιρεία στα όρια ενός και μόνο Δήμου.
  • Ήδη, αξιολογείται η δημιουργία προβλήτας στο λιμάνι Ουρανούπολης, το Κέντρο Αριστοτελικών Σπουδών, Μεταλλευτικό Μουσείο, κα.

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Η εταιρεία δεν σκοπεύει να προχωρήσει με την μεταλλουργία και έχει παραβιάσει τους όρους της σύμβασης.

Η μεταλλουργία παραμένει ενεργός στόχος και δέσμευση της Ελληνικός Χρυσός στη νέα συμφωνία.

 • Διαβάστε περισσότερα
  • Η υποβολή νέας πρότασης για τη μονάδα μεταλλουργίας παραμένει προτεραιότητα για την Ελληνικός Χρυσός ως μέρος της νέας Επενδυτικής Συμφωνίας. Η Ελληνικός Χρυσός δεσμεύεται να υποβάλει νέα μελέτη εντός δύο ετών, προτείνοντας τη βέλτιστη δυνατή οικονομική και περιβαλλοντική λύση βάσει των τεχνολογικών εξελίξεων που έχουν επέλθει στον κλάδο.
  • Η μελέτη θα αξιολογηθεί και εφόσον εγκριθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση, η  εταιρεία θα προχωρήσει στην άμεση υλοποίησή της. Περαιτέρω, η πρόταση μεταλλουργίας θα αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά με δημόσια διαβούλευση και εμπλοκή του Δήμου και των τοπικών φορέων.
  • Μέχρι τότε, καθιερώνεται η τοπική παραγωγή τόσο συμπυκνωμάτων μετάλλων όσο και προϊόντων χρυσού σε ποσοστό έως 20% (ράβδοι doré) και θεσμοθετείται πρόσθετο μεταλλευτικό τέλος (+10%), το οποίο θα εφαρμόζεται σε όλο το περιεχόμενο των εξορυσσόμενων μετάλλων. Τα μεταλλευτικά τέλη θα αποδώσουν επιπρόσθετα περί τα €190+ εκατ. και συνολικά τα έσοδα για το Δημόσιο εκτιμώνται σε €2 δισ.

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Η νέα συμφωνία αφήνει την εταιρεία χωρίς κανέναν περιβαλλοντικό έλεγχο, για τη χρήση υδάτων, τη διαχείριση αποβλήτων και την προστασία των αρχαίων της περιοχής. Η εταιρεία μάλιστα απαλλάσσεται από την ευθύνη να υποβάλλει νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων!

Οι περιβαλλοντικοί έλεγχοι ενισχύονται σημαντικά και υπάρχει ειδική μέριμνα για την προστασία των αρχαιοτήτων. Η Ελληνικός Χρυσός δρομολογεί ήδη τη νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

 • Διαβάστε περισσότερα
  • Οι υπηρεσίες του Δημοσίου θα εξακολουθήσουν να παρακολουθούν και να ελέγχουν την συμμόρφωση της Ελληνικός Χρυσός με την περιβαλλοντική νομοθεσία. Επιπλέον των κρατικών ελέγχων, δημιουργούνται επιπρόσθετοι μηχανισμοί ελέγχου από ανεξάρτητο, πιστοποιημένο, και εγνωσμένου κύρους οργανισμό, ο οποίος θα αναλάβει την ευθύνη της διασφάλισης της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων της σύμβασης επιτείνοντας τη συχνότητα και αποτελεσματικότητα των ελέγχων, πάντα υπό την εποπτεία του Δημοσίου. Ανάλογη πρακτική εφαρμόζεται εδώ και 25 χρόνια στα μεγαλύτερα έργα της χώρας με τον θεσμό του Ανεξάρτητου Μηχανικού, πρακτική με την οποία διασφαλίζεται πρόσθετη αντικειμενικότητα και διαφάνεια στη συμμόρφωση με τους κανονισμούς.
  • Άρα, οι έλεγχοι ενισχύονται, δεν μειώνονται, ενταγμένοι σε πλαίσιο πλήρους διαφάνειας και αποτελεσματικότητας, και η επιπρόσθετη παρουσία Ανεξάρτητου Ελεγκτή προάγει την περιβαλλοντική προστασία σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος.
  • Παράλληλα, αναγνωρίζοντας ότι το νέο επενδυτικό σχέδιο επιφέρει αλλαγές στο σχεδιασμό και τη λειτουργία των Μεταλλείων Κασσάνδρας, η Ελληνικός Χρυσός θα προβεί σε υποβολή νέας ΜΠΕ μέσα στο τρέχον έτος.
  • Συνολικά, στα Μεταλλεία Κασσάνδρας θα εφαρμόζεται ένα εκτεταμένο πρόγραμμα περιβαλλοντικής παρακολούθησης, από τα υποδειγματικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παγκοσμίως.
  • Αναφορικά με τη διαχείριση αρχαιολογικών ευρημάτων, το Ελληνικό Δημόσιο θα καταρτίσει και θα υπογράψει με την Ελληνικός Χρυσός Μνημόνιο Συναντίληψης για τη διαχείριση, προστασία, μεταφορά των αρχαιοτήτων υπό την επίβλεψη της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία για όλα τα μεγάλα ιδιωτικά έργα.

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Το μεταλλείο στις Σκουριές θα στραγγίξει τα νερά της περιοχής.

Το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης υδάτων που εφαρμόζεται διασφαλίζει την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στα νερά της περιοχής δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα στην υδροδότηση των χωριών.

 • Διαβάστε περισσότερα
  • Στην περιοχή των Σκουριών ρέουν ετησίως 13 εκατ. κυβικά μέτρα νερού στη θάλασσα. Για τις μεταλλευτικές εργασίες θα χρησιμοποιούνται μόνο 1,5 εκ. κυβικά. Άλλα 500.000 κυβικά μέτρα καλύπτουν τις ετήσιες ανάγκες της περιοχής (Στρατώνι, Ιερισσός, Νέα Ρόδα και Ουρανούπολη).
  • Τα νερά που θα αντλούνται για την αποστράγγιση του μεταλλείου των Σκουριών θα επανεισπιέζονται στο έδαφος και θα καταλήγουν στον ίδιο υδροφόρο ορίζοντα ώστε να εξασφαλίζεται κατά προτεραιότητα η απρόσκοπτη υδροδότηση δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα στην υδροδότηση των χωριών γύρω από το μεταλλείο.

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Καταστρέφεται το αρχέγονο δάσος των Σκουριών.

Το δάσος των Σκουριών δεν είναι αρχέγονο, ωστόσο οποιαδήποτε παρέμβαση στο φυσικό τοπίο αποκαθίσταται πλήρως.

 • Διαβάστε περισσότερα
  • Το δάσος των Σκουριών αποψιλώνεται συστηματικά για παραγωγή καυσόξυλων από τοπικούς παραγωγούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αρχέγονο.
  • Η όποια παρέμβαση στην περιοχή από τη δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός γίνεται με τη λήψη όλων των προβλεπόμενων αδειών, ενώ στις περιοχές όπου ολοκληρώνονται τα επιμέρους έργα, το φυσικό τοπίο αποκαθίσταται άμεσα και παράλληλα με την εξέλιξη των υπολοίπων έργων.
  • Ήδη, η Ελληνικός Χρυσός έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο έργο αποκατάστασης στη χώρα, έχοντας επενδύσει περισσότερα από €100 εκατ. για την απομάκρυνση πάνω από 3 εκ. τόνων μεταλλευτικών καταλοίπων παλαιότερων ιδιοκτησιών των μεταλλείων.

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Οι περιοχές γύρω από τις Σκουριές θα πνιγούν από τη σκόνη του μεταλλείου που περιλαμβάνει αμίαντο και καρκινογόνα υλικά.

Τα επίπεδα σκόνης θα είναι σημαντικά χαμηλότερα από τα όρια που προβλέπει ο νόμος. Το κοίτασμα των Σκουριών ΔΕΝ περιέχει αμίαντο ούτε άλλα καρκινογόνα υλικά.

 • Διαβάστε περισσότερα
  • Δεν θα υπάρξει καμία όχληση από τα επίπεδα σκόνης που θα προκύψουν από τη μεταλλευτική δραστηριότητα στις Σκουριές, καθώς θα είναι κατά πολύ χαμηλότερα από τα επιτρεπτά και σχεδόν αμελητέα, ενώ δεν παρουσιάζουν καμία επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία ή στο φυσικό περιβάλλον.
  • Πολλαπλές επιστημονικές ανεξάρτητες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι το κοίτασμα των Σκουριών δεν περιέχει αμίαντο ούτε καρκινογόνα υλικά ενώ δεν υφίσταται απολύτως καμία μελέτη που να επιβεβαιώνει το αντίθετο.
  • Επιπλέον, η εταιρεία έχει ενσωματώσει στη λειτουργία της τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες για τη συνεχή, επιφανειακή και υπόγεια, καταγραφή της ποιότητας αέρα και διαρκώς επενδύει στην υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών παρακολούθησης του αποτυπώματος από τη δραστηριότητά της.

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Επιτρέπεται η χρήση κυανίου που έχει απαγορευτεί.

Η χρήση κυανίου είναι διεθνώς μία Βέλτιστη Διαθέσιμη Τεχνική (ΒΔΤ) για την παραγωγή χρυσού και εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στην Ευρώπη και στη χώρα μας.

 • Διαβάστε περισσότερα
  • Η κυάνωση είναι αναγνωρισμένη ασφαλής διεθνής βιομηχανική πρακτική και εφαρμόζεται στη συντριπτική πλειονότητα των μεταλλείων χρυσού σε όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη.
  • Το κυανιούχιο νάτριο χρησιμοποιείται για το διαχωρισμό των μετάλλων εδώ και 50 χρόνια στην περιοχή σε αμελητέες ποσότητες και με απόλυτα ασφαλή τρόπο. Κατά τη διάρκεια αυτής της παραγωγικής διαδικασίας δεν προκύπτει εκπομπή ή έκλυση κυανιούχων στο περιβάλλον δεδομένου ότι οι δραστηριότητες που το χρησιμοποιούν λειτουργούν σε κλειστό κύκλωμα.

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Ο Κοκκινόλακκας κινδυνεύει να καταρρεύσει επειδή βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή.

Ο υπερσύγχρονος χώρος ξηρής απόθεσης Κοκκινόλακκα έχει σχεδιαστεί με τις πλέον αυστηρές διεθνείς προδιαγραφές.

 • Διαβάστε περισσότερα
  • Ο χώρος απόθεσης Κοκκινόλακα έχει κατασκευαστεί με προδιαγραφές ΧΥΤΕΑ και αποτελεί μια εγκατάσταση υψηλής ασφάλειας. Στην κατασκευή του έχει εφαρμοστεί σύστημα αδιαπέρατης στεγάνωσης με χρήση 4 διαφορετικών υλικών με τις πλέον υψηλές προδιαγραφές αντοχής και προστασίας του υπεδάφους από φυσικά φαινόμενα όπως σεισμός και πλημμύρα.
  • Επιπρόσθετα, ο χώρος παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο μέσα από το πρωτοποριακό σύστημα περιβαλλοντικής παρακολούθησης που εφαρμόζει η Ελληνικός Χρυσός.

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

hg footer logo

eldoradogold logo  tgm  sme  wgc  wgc