BLOG

Πόσο κοντά είναι ο μεταλλευτικός κλάδος στην πραγματική ισότητα των φύλων και τη συμπερίληψη;

22.03.24

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ZIP

Πλήθος μελετών καταγράφουν χαμηλή εκπροσώπηση των γυναικών στο ανθρώπινο δυναμικό του μεταλλευτικού κλάδου διεθνώς και ακόμη χαμηλότερη εκπροσώπηση αυτών σε θέσεις ευθύνης. Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών κυμαίνεται από 8 έως 17% και έχει αυξηθεί κατά μόνο 3% την τελευταία δεκαετία παρόλο που οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις ανά τον κόσμο υποστηρίζουν ότι προάγουν ένα δίκαιο και συμπεριληπτικό περιβάλλον εργασίας που προσφέρει ίσες ευκαιρίες και στα δύο φύλα.

Συγχρόνως, σε επίπεδο έργων, ο μεταλλευτικός κλάδος αντιμετωπίζει την πρόκληση της ενεργειακής μετάβασης η οποία μεταφράζεται σε ανάγκη αύξησης της παραγωγικότητας, διαρκή διασφάλιση της περιβαλλοντικής προστασίας, κοινωνική αποδοχή αλλά και οικονομικής βιωσιμότητας. Προς τούτο, ο κλάδος, τα αμέσως επόμενα χρόνια και έως το 2050, θα χρειαστεί αρκετά μεγάλο αριθμό ταλαντούχων και ικανών στελεχών, ανεξαρτήτως φύλου.

Γιατί όμως ο μεταλλευτικός κλάδος δείχνει να «χάνει» τις γυναίκες; Γιατί η αύξηση της εκπροσώπησης των γυναικών στη μεταλλευτική μοιάζει δύσκολος στόχος; Τι χρειάζεται και, κυρίως, τι μπορεί, να αλλάξει;

Η υποεκπροσώπηση των γυναικών στη μεταλλευτική ξεκινά από το γεγονός ότι η «δεξαμενή» εργατικού δυναμικού από την οποία αντλεί ο κλάδος είναι πολύ μικρή. Επιπλέον, ο κλάδος χάνει τις γυναίκες κατά το στάδιο επιλογής επαγγέλματος, κάτι που παρατηρείται και σε άλλους βιομηχανικούς κλάδους. Για την αναστροφή αυτής της πραγματικότητας απαιτούνται συγκεκριμένες δράσεις μέσω των οποίων θα αναπτυχθεί μια μεγαλύτερη δεξαμενή εργατικού και στελεχιακού δυναμικού και ειδικά γυναικών που θα ενδιαφερθούν για τον μεταλλευτικό κλάδο ως επιλογή σταδιοδρομίας, σε πολύ πρώιμο στάδιο, ιδανικά από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Συγχρόνως, ο τρόπος με τον οποίο προβάλλεται η μεταλλευτική βιομηχανία δεν είναι αρκετά ελκυστικός για να προσελκύσει την επόμενη γενιά γυναικών εργαζομένων και πιθανά δε μπορεί να εγγυηθεί τη διατήρηση αυτών στη συγκεκριμένη αγορά εργασίας. Αυτό οφείλεται στην παρωχημένη εικόνα που έχει ο μέσος άνθρωπος για την εξόρυξη, η οποία ταυτίζεται με αξίνες, φτυάρια και σωρούς απόθεσης. Η τεχνολογία και η καινοτομία που εισάγεται διαρκώς στη μεταλλευτική βιομηχανία είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό και η εκκολαπτόμενη εργασιακή κουλτούρα συμπερίληψης και ισότητας δεν έχει επαρκώς προβληθεί, τουλάχιστον όχι όσο πρέπει για να γίνει αντιληπτή.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δίνει πλέον τη δυνατότητα απομακρυσμένης εξόρυξης η οποία δεν απαιτεί απαραίτητα σωματική δύναμη ή παρουσία εργαζομένων σε υπόγειους χώρους, και ο εξορυκτικός κύκλος σύντομα θα πραγματοποιείται σχεδόν αποκλειστικά με χρήση μηχανημάτων που χειρίζονται άνθρωποι που θα βρίσκονται σε εγκαταστάσεις στην επιφάνεια των μεταλλευτικών έργων. Συνεπώς, τα όποια εναπομείναντα πρακτικά εμπόδια ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στις δραστηριότητες εξόρυξης θα αρθούν μέσω της τεχνολογίας.

Σε επίπεδο οργανισμών, τα επιτεύγματα της προηγούμενης γενιάς εργαζομένων συχνά δε μεταβιβάζονται στην επόμενη και η σχέση εργαζόμενου-οργανισμού στη μεταλλευτική δίνει περισσότερο την εντύπωση ενός μοντέλου που ακολουθεί τη λογική της «απόλυτης προσαρμογής στις συνθήκες ή αποκλεισμού» αντί να αποτιμάται η σημασία της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης, οπότε οι γυναίκες ίσως δεν αισθάνονται ευπρόσδεκτες στον κλάδο, ίσως νοιώθουν ότι δεν «ανήκουν» στον κλάδο.

Προφανώς, υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ της αίσθησης του «ανήκειν» και του φύλου. Ειδικοί αναφέρουν ότι οι άνδρες αντιλαμβάνονται ότι ανήκουν σε έναν οργανισμό όταν μπορούν να συνεισφέρουν ενεργά στους οργανωτικούς του στόχους ενώ δεν υπάρχει αντίστοιχος σαφής ορισμός του «ανήκειν» για τις γυναίκες!

Είναι απαραίτητο λοιπόν, οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις να αποκτήσουν εταιρική κουλτούρα που θα λαμβάνει υπόψιν της τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη ώστε να δημιουργηθεί αυτό το αίσθημα εμπιστοσύνης που θα προσελκύσει τις γυναίκες, θα τους επιτρέψει να αισθανθούν ασφάλεια και δυνατότητα να συνδυάσουν την προσωπική/οικογενειακή ζωή τους με την εργασία και θα τις ενθαρρύνει ώστε να αποδώσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Στη χώρα μας υπάρχει ήδη από το 2021, κανονιστικό πλαίσιο που καλεί τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν και να ενσωματώσουν στον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας τους, πολιτικές που στοχεύουν στη διαμόρφωση ενός ασφαλούς, δίκαιου και συμπεριληπτικού εργασιακού περιβάλλοντος, και στην εξασφάλιση εφαρμογής της Αρχής της Ίσης Μεταχείρισης ως προς την πρόσβαση στην εργασία και την απασχόληση, την εξέλιξη καθώς και τους όρους και τις συνθήκες εργασίας εντός των επιχειρήσεων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Ελληνικός Χρυσός συνεχίζοντας τη μεταλλευτική ιστορία 25 αιώνων των Μεταλλείων Κασσάνδρας, επενδύει διαρκώς στην εξέλιξη και βελτίωση των πρακτικών απασχόλησης και στη διασφάλιση ενός θετικού εργασιακού περιβάλλοντος που προάγει την επαγγελματική και ηθική αριστεία. H στρατηγική της εταιρείας, σε πλήρη συμφωνία με τις αρχές και το όραμα της μητρικής Eldorado Gold Corporation, είναι να δημιουργήσει ένα ασφαλές, συμπεριληπτικό και καινοτόμο περιβάλλον εργασίας που εκτιμά τη διαφορετικότητα και την προσωπική ανάπτυξη, επενδύοντας στους ανθρώπους και αξιοποιώντας τα ταλέντα τους, με ιδιαίτερη έμφαση στις γυναίκες.

Επιπλέον, η δέσμευση της Eldorado Gold Corporation ως υπερήφανου χορηγού του διεθνούς οργανισμού International Women in Mining (IWiM) αποδεικνύει την προσήλωση της στην ενδυνάμωση των γυναικών. Με την ίδια υπερηφάνεια και η Ελληνικός Χρυσός πρωτοπορεί στην ενίσχυση του ρόλου της γυναίκας στον μεταλλευτικό κλάδο, στην Ελλάδα και διεθνώς, διαθέτοντας σημαντική εκπροσώπηση των γυναικών στο ανθρώπινο δυναμικό της, πολύ πάνω από τον μέσο όρο, σε διάφορες θέσεις ακόμη και σε θέσεις ευθύνης που παραδοσιακά καταλαμβάνονταν από άνδρες.

Επιπλέον, η Ελληνικός Χρυσός ανήκει στις 18 πρώτες εταιρείες που έλαβαν το Σήμα Ισότητας SHARE που υλοποιείται με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) και του Οργανισμού για την Επαγγελματική Ενδυνάμωση των Γυναικών Women On Top. Τέλος, η εταιρεία υπέγραψε πρόσφατα τη Χάρτα Διαφορετικότητας, που αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Κυττάρου Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων και του Diversity Charter Greece.

Η Ελληνικός Χρυσός, προχωρώντας με σταθερά βήματα στην υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδίου για την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας έχει δεσμευτεί να συνεχίσει, για τις επόμενες τουλάχιστον δύο δεκαετίες, να προσφέρει θέσεις εργασίας και ευκαιρίες εξέλιξης στο εργατικό της δυναμικό, ώστε ο ορυκτός πλούτος να γίνει πηγή ευημερίας για όλους. Και οι γυναίκες είναι για την Ελληνικός Χρυσός, βασικό στοιχείο αυτής της προσπάθειας.

BLOG

Δείτε ό,τι νεότερο συμβαίνει στην Ελληνικός Χρυσός