ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

«Χρυσή» επένδυση στον άνθρωπο και στο περιβάλλον

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 02/11/2014

ΣΥΝΕΝΕΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗ

ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ σχέδιο της «Ελληνικός Χρυσός» αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση που γίνεται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, δίνοντας έμφαση πρωταρχικά στους ανθρώπους και στο περιβάλλον.

Έτσι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη δεν αποτελεί για την εταιρεία ένα όραμα, αλλά είναι η ρεαλιστική εφαρμογή όλων των δεσμεύσεων της τα προηγούμενα δέκα χρόνια. Είναι ένα εγχείρημα με σημαντικό το κοινωνικό της αποτύπωμα, όπως λέει σε συνέντευξή του στο ειδικό ένθετο του «Έθνους της Κυριακής» ο Κώστας Γεωργαντζής, υπεύθυνος επικοινωνίας της «Ελληνικός Χρυσός».

Πως διαμορφώνονται οι σχέσεις της «ΕλληνικόςΧρυσός» με την τοπική κοινωνία;

Η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου της «Ελληνικός Χρυσός» θα διαρκέσει τουλάχιστον 30 χρόνια. Πρόκειται για ένα εγχείρημα με σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα. Ένα εγχείρημα που αφορά άμεσα τις επόμενες γενεές στην ευρύτερη περιοχή όπου δραστηριοποιούμαστε. Γι’ αυτόν τον λόγο θέλουμε την τοπική κοινωνία καλά ενημερωμένη και στο πλευρό μας.

Ποιες είναι οι παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες της στον κοινωνικό τομέα, τόσο στην περιοχή όσο και ευρύτερα;

Τα τελευταία δέκα χρόνια παρουσίας μας στη ΒΑ Χαλκιδική έχει υλοποιηθεί μία σειρά έργων υποδομής σε συμφωνία με τον Δήμο Αριστοτέλη στα Μαντεμοχώρια, δηλαδή στα χωριά που βρίσκονται κοντά στα εργοτάξια της εταιρείας και έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τη μεταλλευτική δραστηριότητα.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι έχουν γίνει έργα οδοποιίας, πεζοδρόμια, πλατείες καθώς και κατασκευές, διορθώσεις και ανακαινίσεις δημοσίων κτιρίων.

Επιπλέον και ανεξάρτητα από τη συμφωνία με τον Δήμο Αριστοτέλη η εταιρεία έχει εντάξει στο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης την οικονομική στήριξη τοπικών αθλητικών ομάδων και πολιτιστικών συλλόγων και χορηγίες σε καλλιτέχνες από την περιοχή. Επίσης στηρίζονται πρωτοβουλίες ανάπτυξης άλλων τομέων της τοπικής οικονομίας, όπως είναι η γεωργία και ο τουρισμός.

Ποιος είναι ο ετήσιος προϋπολογισμός αυτών των παρεμβάσεων;

Η εταιρεία έχει έρθει σε συμφωνία με τον Δήμο Αριστοτέλη να δίνονται ετησίως 3 εκ. ευρώ στον δήμο (κυρίως για έργα αναπτυξιακά) μέσα από το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Το ποσό είναι εξαρτώμενο από την ετήσια παραγωγή της «Ελληνικός Χρυσός» και από τις χρηματιστηριακές τιμές των μετάλλων.

Όταν ξεκινήσει η παραγωγή στα μεταλλεία της Ολυμπιάδας και των Σκουριών από το 2016, το ποσό αυτό θα ανέβει και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 8 εκ. ετησίως, συμπεριλαμβανομένων των μεταλλευτικών τελών (royalties).

Πόσους εργαζομένους αριθμεί σήμερα το προσω­πικό της «Ελληνικός Χρυσός» και πόσους όταν ανέλαβε η εταιρεία;

Σήμερα απασχολούνται περίπου 1.900 εργαζόμενοι στην «Ελληνικός Χρυσός» και στους βασικούς εργολάβους της. Στις αρχές του 2012, όταν ανέλαβε η Eldorado Gold, η εταιρεία απασχολούσε 400 άτομα. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι το 90% του προσωπικού μας είναι από την τοπική κοινωνία και ειδικότερα από τον Δήμο Αριστοτέλη.

Με ποιον τρόπο συμβάλλει η εταιρεία στη γενικό­τερη ανάπτυξη της περιοχής όπου δραστηριοποι­είται;

Στην πλήρη ανάπτυξη του επενδυτικού σχεδίου υπολογίζουμε ότι θα απασχολούνται περίπου 5.000 άνθρωποι άμεσα και έμμεσα, ως αποτέλεσμα της αναπτυξιακής δυναμικής που καταγράφεται ήδη στην περιοχή από τη μεταλλευτική δραστηριότητα. Ήδη πολλοί ντόπιοι προμηθευτές, πρατηριούχοι, επαγγελματίες σίτισης και εστίασης, ιδιοκτήτες ξενώνων και πολλοί άλλοι επωφελούνται από την τόνωση της ρευστότητας στην τοπική οικονομία. Η μηνιαία ρευστότητα από τους μισθούς των εργαζομένων με την οποία ενισχύονται οι τοπικές αγορές υπολογίζεται στα 2 εκ. ευρώ. Σε αυτά προστίθενται και τα ποσά που δίνονται από την εταιρεία απευθείας σε προμηθευτές και υπεργολάβους. Το 2013 το ποσό αυτό ανήλθε σε 28 εκ. ευρώ.

Κάποτε η εργασία στα μεταλλεία θεωρούνταν η πιο σκληρή, απάνθρωπη και επικίνδυνη. Τι έχει αλλάξει σήμερα στον τομέα της υγιεινής και της ασφάλειας των εργαζομένων;

Η μεταλλευτική δραστηριότητα του χθες και ειδικότερα έτσι όπως αυτή γινόταν στις δεκαετίες από το '60 μέχρι το '80 δεν έχει καμία σχέση με τη μεταλλευτική δραστηριότητα στις μέρες μας. Αυτές οι διαφορές είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού. Σήμερα, οι στοές που κατασκευάζονται έχουν διαστάσεις 6X6 μέτρα. Οι εργασίες στα υπόγεια εκτελούνται με υπερσύγχρονα μηχανήματα. Παλιά οι στοές ήταν πολύ μικρότερες και οι μεταλλωρύχοι δούλευαν με τα χέρια.

Επίσης σήμερα είναι πολύ πιο αυστηρά τα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων μας καθώς και των εργαζομένων των εργολάβων μας.

Πέραν αυτού διαθέτει σε όλα τα εργοτάξια υπερσύγχρονες ιατρικές μονάδες, ασθενοφόρα, καθώς και μία καλά εκπαιδευμένη ομάδα διάσωσης αποτελούμενη από εθελοντές εργαζόμενους της εταιρείας.

Η «Ελληνικός Χρυσός» έχει βρεθεί συχνά στο μάτι του κυκλώνα. Ποια είναι η πρόνοια που λαμβάνει ώστε να εξασφαλιστεί ένα προστατευμένο φυσικό περιβάλλον;

Κατ’ αρχάς με την αυστηρή τήρηση όλων των περιβαλλοντικών όρων που μας έχει θέσει η Ελληνική Πολιτεία στην Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και την περιβαλλοντική αδειοδότηση του επενδυτικού σχεδίου. Το περιβάλλον αποτελεί δομικό στοιχείο του σχεδιασμού και της δραστηριότητάς μας. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η αρχή της «παράλληλης αποκατάστασης», σύμφωνα με την οποία αποκαθίστανται τα σημεία όπου έχουν ολοκληρωθεί τα έργα παράλληλα με την εξέλιξη των υπόλοιπων δραστηριοτήτων.

Όλα αυτά θα ελέγχονται από την Επιτροπή Τήρησης Όρων (ΕΠΙ.ΤΗΡ.Ο.), η οποία έχει οριστεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και αποτελείται από επτά επιστήμονες που εκπροσωπούν ο καθένας ξεχωριστά τόσο την Περιφερειακή Διοίκηση Κεντρικής Μακεδονίας, τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Αριστοτέλη, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δασαρχείο Αρναίας και, τέλος, την «Ελληνικός Χρυσός». Πρόεδρος της επιτροπής έχει οριστεί ο εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης.

Επιπλέον, η «Ελληνικός Χρυσός» εγκαθιστά ένα από τα πιο ολοκληρωμένα και αυστηρά συστήματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης παγκοσμίως, μέσω του οποίου θα παρακολουθείται καθημερινά η ποιότητα των εδαφών, των υδάτων και της ατμόσφαιρας. Επίσης, θα ελέγχονται πλήρως οι εκπομπές σκόνης, οι θόρυβοι και οι δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποίησης. Κλείνοντας, πρέπει να αναφέρουμε ότι η «Ελληνικός Χρυσός» έλαβε μέσα στο 2014 την πιστοποίηση ISO 14001.

Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης της εταιρείας πληροί όλες τις προδιαγραφές και είναι σε πλήρη συμφωνία με το πρότυπο σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης.

hg footer logo

eldoradogold logo  tgm  sme  wgc  wgc

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Πληροφορίες

Δέχομαι