ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

ΣΕΒ: «Να μην κινδυνεύσει η μεγάλη επένδυση»

Πρόταση διαλόγου για την Ελληνικός Χρυσός

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

27/10/2015

[ΣΕΒ] «Να μην κινδυνεύσει η μεγάλη επένδυση»

Πρόταση διαλόγου για την Ελληνικός Χρυσός Υπέρ ενός ανοιχτού και απροσχημάτιστου διαλόγου όλων των πλευρών, ώστε να μην κινδυνεύσει μία από τις ελάχιστες ξένες επενδύσεις μεγάλης κλίμακας που γίνονται σήμερα στην Ελλάδα, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, κατά τη χθεσινή συνάντηση του με τη διοίκηση της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.

Όπως είπε, σήμερα η Ελλάδα χρειάζεται ένα κύμα παραγωγικών επενδύσεων για να ανακάμψει από την πολυετή ύφεση. Η οριστική και βιώσιμη έξοδος από την κρίση απαιτεί, κατά τον κ. Φέσσα, ρήξη με όλες τις παθογένειες του παρελθόντος και καλά σχεδιασμένες πολιτικές σε ένα πλαίσιο εθνικής συναίνεσης νια την ανασυγκρότηση της παραγωγικής μας βάσης. «Η πολυπόθητη ανάκαμψη δεν θα έρθει αν δεν καταφέρουμε να πείσουμε τους σοβαρούς ξένους Επενδυτές ότι η χώρα μας σέβεται τις ιδιωτικές επενδύσεις, τιμά τα συμβόλαια που υπογράφει και τηρεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η διοίκηση της Eldorado Gold, μητρική εταιρεία της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., ενημέρωσε αναλυτικά τον πρόεδρο του ΣΕΒ και εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας που παρέστησαν στη συνάντηση, για τα επενδυτικά της σχέδια στην Ελλάδα, καθώς και την κατάσταση της επένδυσης στα Μεταλλεία Χαλκιδικής. Επισημάνθηκε πως η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. υλοποιεί στην περιοχή της ΒΑ τη μεγαλύτερη παραγωγική επένδυση στην Ελλάδα ύψους 1 δισ. ευρώ, από την οποία το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει 1,6 δισ. ευρώ σε άμεσους φόρους την επόμενη εικοσαετία.

Στην παρούσα φάση, η εταιρεία και οι συνεργαζόμενοι με αυτήν εργολάβοι απασχολούν περίπου 2.000 εργαζόμενους, ενώ υπολογίζεται ότι στην πλήρη ανάπτυξη του επενδυτικού σχεδίου θα απασχολούνται άμεσα και έμμεσα 5.000 εργαζόμενοι.

Όταν μάλιστα ξεκινήσει η παραγωγική διαδικασία, το 2017, ο τζίρος της εταιρείας αναμένεται να υπερβεί τα 700 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σημειώθηκε επίσης ότι στους βασικούς μετόχους της Eldorado Gold περιλαμβάνονται μεγάλες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων όπως η BlackRock και η Fidelity που μπορούν να κινητοποιήσουν περισσότερες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, όταν διαπιστώσουν ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα.

Ο επικεφαλής της πολυεθνικής εταιρείας Eldorado Gold, Paul Wright, υπογράμμισε ειδικότερα ότι αξιοποιείται με τη χρήση προηγμένων τεχνολογικών μεθόδων το πλούσιο δυναμικό του υπεδάφους της περιοχής, με απόλυτο σεβασμό στη νομοθεσία και την τοπική κοινωνία. Συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει εγκαταστήσει και θέσει σε λειτουργία το μεγαλύτερο και πληρέστερο, σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, «Σύστημα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης» των εργοταξίων της στη ΒΑ Χαλκιδική. Επιπλέον, η τοπική οικονομία ενισχύεται μέσω των προμηθειών σε υλικά, πρώτες ύλες, αναλώσιμα, υπηρεσίες εστίασης, εμπόριο και ελεύθερα επαγγέλματα από τη λειτουργία της (ενδεικτικά, υπολογίζεται ότι μέσα στο οικονομικό έτος 2014 η τοπική αγορά απορρόφησε περί τα 27,5 εκατ. ευρώ).

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε ειδήσεις και το περιοδικό μας «Μεταλλευτικά Νέα»!

facebook  facebook  facebook  facebook  facebook