ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Η παράλληλη αποκατάσταση είναι η βασική μας αξία, και η βασική παράμετρος στο σχεδιασμό των έργων μας

Όταν κάτσαμε στο ίδιο τραπέζι έλληνες μηχανικοί για να σχεδιάσουμε αυτό το έργο, βάλαμε σαν πρώτη προτεραιότητα το περιβάλλον. Τη  μικρότερη δυνατή παρέμβαση και την πλήρη αποκατάσταση παράλληλα με την εξέλιξη του. Όταν την τελευταία μέρα των εργασιών στα έργα μας, ολόκληρη η περιοχή της δραστηριότητάς μας θα είναι πλήρως αποκατεστημένη και θα επιστρέψει καλύτερη στην κοινωνία μας, τότε θα πούμε ότι έχουμε πετύχει. Και αυτός είναι ο στόχος μας.

Έμμυ Γαζέα – Μηχανικός Μεταλλείων - Μεταλλουργός, Υπεύθυνη Περιβάλλοντος Ελληνικός Χρυσός

Τι σημαίνει "παράλληλη αποκατάσταση":

Τα επιμέρους έργα των οποίων ολοκληρώνεται η λειτουργικότητα, αποκαθίστανται άμεσα και παράλληλα με την εξέλιξη των υπόλοιπων έργων.

Στην πράξη:

Στο Στρατώνι, σε λίγα χρόνια από σήμερα, η παραλία και οι εγκαταστάσεις θα απελευθερωθούν και θα αποδοθούν στην τοπική κοινωνία, για αξιοποίηση.

Στην Ολυμπιάδα, ολόκληρη η περιοχή θα καθαρίσει από τις αποθέσεις όλων των προηγούμενων εκμεταλλεύσεων.

Στις Σκουριές, η αποκατάσταση θα γίνεται παράλληλα με την εξέλιξή του έργου. Την τελευταία μέρα των εργασιών, ολόκληρη η περιοχή θα αποδοθεί πλήρως αποκατεστημένη και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις στην τοπική κοινωνία.

Προτεραιότητα

Η επένδυση έχει δώσει προτεραιότητα στην απομάκρυνση, καθαρισμό και αποκατάσταση όλων των παλιών περιοχών επέμβασης από την μακρόχρονη προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο έργο περιβαλλοντικής αποκατάστασης στην περιοχή του χώρου απόθεσης παλιών τελμάτων Ολυμπιάδας.

Το δικό μας… φυτώριο

Το φυτώριο μας στην Ολυμπιάδα (Ελληνικά Φυτώρια ΑΕ) είναι η τράπεζα φυτών που έχουμε φτιάξει  για τα έργα αποκατάστασης αλλά ταυτόχρονα και το πρώτο χειροπιαστό παράδειγμα αποκατάστασης μεταλλευτικού χώρου.

Βρίσκεται στην περιοχή των Μεταλλευτικών Εγκαταστάσεων Ολυμπιάδας, στην αυλή του εργοστασίου εμπλουτισμού, σε απόσταση μόλις 2 χλμ. από το χωριό της Ολυμπιάδας.

Το ξεκινήσαμε δειλά - δειλά το 2007 και σήμερα, επτά χρόνια μετά έχει φτάσει να εκτείνεται σε πάνω από 80 στρέμματα ενώ το πλάνο μας είναι να ξεπεράσει τα 100.

Στο φυτώριο, γίνεται η προετοιμασία των σπόρων που μαζεύουμε από την γύρω περιοχή και η ανάπτυξη νεαρών δενδρυλλίων τα οποία στην συνέχεια χρησιμοποιούνται στις αποκαταστάσεις.

Τα είδη που καλλιεργούμε είναι  κατά κύριο λόγο δασικά, ενδημικά της γύρω περιοχής και η ετήσια παραγωγικότητά μας έχει ανέλθει σε 1,5 εκατομμύρια ρίζες.

010 fitorio

Στο φυτώριο δουλεύουν 30 άτομα από τα γύρω χωριά μεταξύ των οποίων πολλοί δασολόγοι και δασοπόνοι.

Αποτελεί από μόνο του μια επένδυση, για το περιβάλλον.

Μια επένδυση που επιλέξαμε να κάνουμε πολύ πριν την έγκριση του επενδυτικού μας πλάνου ανάπτυξης των μεταλλείων Κασσάνδρας και μάλιστα σε μια περιοχή που ήταν παλιός χώρος απόθεσης .

Το στοίχημα μας ήταν και να αποκαταστήσουμε αυτή την περιοχή και να δημιουργήσουμε μια τράπεζα φυτών για την αποκατάσταση όλων των άλλων περιοχών και το καταφέραμε.

Και το μεγαλείο είναι το πότισμα των φυτών γίνεται με τα νερά που αντλούνται από το μεταλλείο της Ολυμπιάδας.

Αυτό σημαίνει αειφόρος μεταλλεία. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ολυμπιάδα:Παράλληλη αποκατάσταση στην πράξηΑποκατάσταση στην πράξη: Δείγμα γραφής η ΟλυμπιάδαΟλυμπιάδα: Πανοραμική όψη του φυτωρίουΠαράλληλη Αποκατάσταση με δικό μας φυτώριοΟλυμπιάδα ΦυτώριοΦυτώριο ΟλυμπιάδαςΟλυμπιάδα ΦυτώριοΟλυμπιάδα φυτώριοΕν ώρα εργασίας στο φυτώριο της Ολυμπιάδας

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε ειδήσεις και το περιοδικό μας «Μεταλλευτικά Νέα»!

facebook  facebook  facebook  facebook  facebook 

hg footer logo

eldoradogold logo  tgm  sme  wgc  wgc

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Πληροφορίες

Δέχομαι