Print this page

Η σύγχρονη μεταλλευτική και η σχέση της με τα Μεταλλεία Κασσάνδρας

23.10.14 Μεταλλευτική
Σκουριές, Οκτώβριος 2014 Σκουριές, Οκτώβριος 2014

Πρώτα ο Άνθρωπος και το Περιβάλλον

Μετά από 5.000 χρόνια εξέλιξης η σύγχρονη μεταλλευτική άλλαξε. Και αυτή η αλλαγή αποτυπώνεται στην φράση ενός από τους σημαντικότερους παράγοντες της μεταλλευτικής βιομηχανίας σε πρόσφατο οικονομικό φόρουμ:  «Πλέον θέλουμε να αναπτυχθεί η επιστήμη, η τεχνολογία, η καινοτομία, να έχουμε εξέλιξη, όχι για να αντικαταστήσουμε ή να αλλάξουμε αυτά που πετύχαμε με τόσο κόπο και προσπάθεια, αλλά για να φτάσουμε σε άλλα, καλύτερα επίπεδα και να πάμε παρακάτω και παραπέρα, υπηρετώντας τον άνθρωπο και το περιβάλλον και πετυχαίνοντας αυτό που θα αλλάξει συστατικά τον κόσμο μας: τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Αυτό που μετράει βέβαια περισσότερο είναι το πώς αυτή η αλλαγή μεταφράζεται στην πράξη σε επίπεδα ασφαλείας, συνθηκών εργασίας, έρευνας, περιβαλλοντικής συμβατότητας και βιωσιμότητας:

ΑΣΦΑΛΕΙΑ | Η καινοτομία σε επίπεδο πληροφοριακών συστημάτων και αυτοματισμών ελαχιστοποιεί ενδεχόμενα ανθρώπινου λάθους, αυξάνοντας τις προδιαγραφές και εξασφαλίζοντας την απόλυτη αποτελεσματικότητα των συστημάτων ελέγχου. Αυτόματες επιθεωρήσεις βάρδιας, softwaremanagement μεταλλείου, ολοκληρωμένα συστήματα υπερευαίσθητων αισθητήρων μεθανίου, ρομποτικά συστήματα διάσωσης και διαφυγής, αυτόματα συστήματα απόκρισης σε ατυχήματα, σύστημα προειδοποιητικών ηχητικών οπτικών σημάτων σε όλους τους εργαζόμενους αναφορικά με την εγγύτητα κινούμενων οχημάτων, είναι μερικά από τα παραδείγματα πρακτικής εφαρμογής της επιστημονικής καινοτομίας στον τομέα της ασφάλειας. Οι νέες προδιαγραφές στην υποδομή των σύγχρονων μεταλλείων: διαστάσεις, εξαερισμός, συστήματα ασφαλείας, διαχείριση υγρασίας και σκόνης, αισθητήρες ασφαλείας είναι η ουσιαστική παράμετρος που εξασφαλίζει την ασφαλή λειτουργία των έργων ανά τον κόσμο, πέραν των αυστηρών κανόνων και προδιαγραφών που ισχύουν σε διεθνές επίπεδο και διέπουν τη μεταλλευτική δραστηριότητα, ως συνείδηση σε όλα τα επίπεδα εργασίας και όχι ως επιταγή.

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ | Η πιο σημαντική παράμετρος της «πράσινης» αλλαγής στη μεταλλευτική-εξορυκτική βιομηχανία είναι ο στόχος, που μεταφράζεται στην αποκατάσταση, στη διαχείριση των τελμάτων, στην αξιοποίηση παλιών μεταλλευτικών ζωνών, στην περιβαλλοντική παρακολούθηση και υιοθέτηση των πλέον σύγχρονων πρακτικών που εξασφαλίζει στο μέγιστο δυνατό την προστασία του περιβάλλοντος. Οι πράσινες τεχνολογίες όμως δεν σταματούν εκεί. Καινοτομία και επιστήμη άνοιξαν το δρόμο για το επόμενο βήμα, της πράσινης ανάπτυξης και εξέλιξης και της ίδιας της βιομηχανίας. Από τα υβριδικά ηλεκτροκίνητα οχήματα που εξοικονομούν ενέργεια, μειώνοντας τη χρήση πετρελαίου και κατ’ επέκταση κατά 70% την εκπομπή αερίων και κατά 95% την εκπομπή σκόνης στα υπόγεια, μέχρι τα φορητά γεωτρύπανα που χρησιμοποιούνται σε απομακρυσμένες περιοχές, μειώνοντας την παρέμβαση στο περιβάλλον, και τις φιλικές μεθόδους βιοτεχνολογίας για την έκλυση χαλκού.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ | Η μετάβαση στην νέα εποχή, όπως προσδιορίστηκε σε ένα πρόσφατο φόρουμ για το μέλλον της μεταλλευτικής, θα πρέπει να είναι «ευφυής», για μια βιομηχανία απλούστερη, ταχύτερη, αποτελεσματικότερη αλλά κυρίως ασφαλέστερη. Σημείο αναφοράς σε αυτήν την μετάβαση οι ψηφιακές εφαρμογές για τη διαχείριση των πληροφοριών, οι αυτοματισμοί στα συστήματα ασφαλείας και στην έγκαιρη ενημέρωση των εργαζόμενων, και οι αυτοματισμοί και η ρομποτική στην υπόγεια ανάπτυξη, στην εξόρυξη και στην επιφανειακή εκμετάλλευση. Απτά παραδείγματα τα 40 αυτόματα φορτηγά μέσα στο 2014 σε μεταλλεία ενός απ’ τους πιο δυνατούς μεταλλευτικούς κολοσσούς, και το τηλεκατευθυνόμενο τρένο μεταφοράς υλικών, συμπυκνωμάτων και μετάλλων που λειτούργησε σε ερευνητικό στάδιο στο Οντάριο, από βραζιλιάνικη μεταλλευτική, που επένδυσε 50 εκατ. δολάρια για να το εγκαταστήσει, διπλασιάζοντας εν μια νυκτί την ημερήσια παραγωγική δυναμική της. Αλλά και σε ευρύτερο πλαίσιο οι μακρομηχανές υψηλής ευφυΐας αλλάζουν το τοπίο και στην υπόγεια και στην επιφανειακή εκμετάλλευση, αυξάνοντας σημαντικά τις επιδόσεις αλλά και τον πήχη σε επίπεδα ασφαλείας και συμβατότητας.

ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ-ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ | Η Μογγολία ήταν ένα από τα τελευταία όρια προς… κατάκτηση. Σήμερα τα νέα δεδομένα επιτρέπουν όχι απλά τον εντοπισμό αλλά και την αξιοποίηση πόρων στα πιο δύσβατα σημεία του πλανήτη, από τις Άνδεις έως τις ερήμους και τα απρόσιτα ευαίσθητα οικοσυστήματα της Αυστραλίας. Σε επίπεδο έρευνας, νέα υπερσύγχρονα συστήματα λογισμικού αλλά και καινοτόμες εφαρμογές σπάνε τα όρια. Τον Αύγουστο του 2012 πάνω από ένα από τα μεταλλεία με το μεγαλύτερο υψόμετρο διεθνώς, στις Άνδεις, γράφτηκε ιστορία. Μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατάφερε σε υψόμετρο 4.000 μ. πάνω από τη θάλασσα να πραγματοποιήσει απόλυτη χαρτογράφηση όλης της περιοχής. Μια πορεία που ξεκίνησε το 2005 ερευνητικά και σήμερα αλλάζει άρδην την προοπτική της έρευνας.

Δείτε σε επόμενη ανάρτηση την σύγχρονη Μεταλλευτική στα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

 

Σύγχρονη Μεταλλευτική ΒΑ Χαλκιδική Το έργο Σκουριών σε πλήρη εξέλιξη Σύγχρονη Μεταλλευτική & Ειδικότητες Συνθήκες εργασίας σε στοά λατομίου Μέσα στη Στοά Μεταλλειολόγοι εν ώρα εργασίας Μεταλλευτική επιστήμη και τέχνη 

Last modified on Thursday, 23 October 2014 17:56

Related items