BLOG

Σύγχρονη Μεταλλευτική

  • Η μεταλλευτική είναι μια από τις αρχαιότερες οικονομικές δραστηριότητες και μια από τις παλιότερες βιομηχανίες στον κόσμο.

  • Παγκοσμίως λειτουργούν σήμερα 2.500 μεταλλεία εξόρυξης και βιομηχανικής παραγωγής μετάλλων και 980 μεταλλεία χρυσού, που απασχολούν συνολικά πάνω από 2 εκατ. εργαζομένους.

  • Τα εξορυσσόμενα ορυκτά και μέταλλα (εκτός του πετρελαίου και του φυσικού αερίου) προσεγγίζουν την ετήσια οικονομική αξία των 350 δισ. ευρώ.

  • Η ετήσια παγκόσμια παραγωγή χρυσού τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται μεταξύ 2.500 και 2.700 τόνους.

  • Το 2012 η παγκόσμια προσφορά χρυσού ξεπέρασε τους 4.477 τόνους — περίπου τα δύο τρίτα προέρχονταν από την εξόρυξη και το ένα τρίτο από την ανακύκλωση του χρυσού.

  • Σήμερα χρησιμοποιούμε 20 φορές περισσότερο σίδηρο (ατσάλι) από όλα τα άλλα μέταλλα μαζί.

  • Ο μεταλλευτικός χάρτης άλλαξε: Το νέο σχήμα BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) αλλάζει συσχετισμούς και ισορροπίες σε επίπεδο ισχύος (αποθεματικής και επενδυτικής) αλλά και σε επίπεδο τεχνογνωσίας και καινοτομίας.

  • Το μεγαλύτερο επιφανειακό μεταλλείο στον κόσμο είναι το Bingham Canyon, στη Γιούτα των Ηνωμένων πολιτειών (διάμετρος 4 χλμ., βάθος πάνω από 1.200 μέτρα, εμβαδό 7,7 χλμ.2), σημείο αναφοράς στην εξέλιξη της μεταλλευτικής.

Νέα Εποχή, Νέα δεδομένα

Στο παγκόσμιο μεταλλευτικό συνέδριο στον Καναδά, τον Αύγουστο του 2013, τέθηκε ένας στόχος. Να οδηγηθεί η βιομηχανία στη χρήση καινοτομίας και τεχνολογίας ώστε να βρει ασφαλέστερες, πιο αποδοτικές, πιο συμβατές με το περιβάλλον και πιο βιώσιμες μεθόδους για να «ξεκλειδωθεί» η μεταλλευτική υπεραξία. Και κατέστη σαφές το εξής: σε μια αγορά που μετρά πάνω από 5.000 έτη ζωής, η μετάβαση στο επόμενο βήμα δεν αρκεί να είναι «έξυπνη», αλλά θα πρέπει να υπηρετεί υγιείς στόχους.

Η εξέλιξη της επιστήμης της μεταλλευτικής και των συναφών με τη διαχείριση ορυκτών πόρων επιστημών, η τεχνολογία, η ψηφιακή εξέλιξη και η καινοτομία δεν άλλαξαν απλώς τη μεταλλευτική —τις μεθόδους εξόρυξης, εκμετάλλευσης και επεξεργασίας μεταλλευμάτων, την υποδομή των μεταλλείων, τη δομή των στοών, τη διαχείριση των τελμάτων και την έρευνα— αλλά και τον ίδιο τον κόσμο και τις ανάγκες του.

Και αυτή η ανάγκη για πόρους και ενέργεια θέτει ολοένα και πιο ψιλά τον πήχη, στρέφοντας την έρευνα στην εύρεση νέων κοιτασμάτων ακόμα και στα πιο δυσπρόσιτα σημεία του πλανήτη και στη βέλτιστη δυνατή αξιοποίησή τους.

Σήμερα, μπορεί η εικόνα μη επανδρωμένων αεροσκαφών που πραγματοποιούν χαρτογραφήσεις, αυτόματων τηλεκατευθυνόμενων φορτηγών, ηχητικών και οπτικών δικτύων προειδοποιητικών σημάτων, νέων πράσινων τεχνολογιών που οδηγούν στην κατανάλωση κατά 70% λιγότερης ενέργεια και φορτηγών με βάρος μεγαλύτερο από ένα Βoeing 747 να μοιάζει φερμένη από το μέλλον, αλλά αποτελεί πραγματικότητα.

Μια πραγματικότητα που άλλαξε ήδη τον κόσμο μας και έκανε τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα όπως το MIT και το Cambridge, και πολλά «φυτώρια» σκέψης και καινοτομίας, να δείχνουν την επόμενη μέρα, θέτοντας ως ορόσημο για τη «μετάβαση» και την εξέλιξη το 2016. Ορόσημο όμως όχι για μια καλύτερη επιστήμη, μια αποτελεσματικότερη βιομηχανία, μια πιο εντυπωσιακή οικονομική υπερδύναμη, αλλά για την ουσιαστική μετάβαση στην πολιτική που βάζει πρώτα τον άνθρωπο και το περιβάλλον και μετά όλα τα άλλα.

Δείτε σε επόμενη ανάρτηση τι σημαίνει αυτή η νέα εποχή για την ασφάλεια, την έρευνα, το περιβάλλον, και την «πράσινη» ανάπτυξη αλλά και για την ίδια την μεταλλευτική και πως σχετίζεται με τα Μεταλλεία Κασσάνδρας.  

Last modified on Tuesday, 07 October 2014 15:25

hg footer logo

eldoradogold logo  tgm  sme  wgc  wgc