Πώς η εξόρυξη χρυσού διαμορφώνει τον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη και πώς συμβάλλει στην καθημερινότητά μας. Από τα τηλεσκόπια της NASA και την καταπολέμηση του καρκίνου, μέχρι τα τεστ ταχείας διάγνωσης της ελονοσίας στην Αφρική, τις οθόνες αφής στα κινητά των ΗΠΑ και την έρευνα της νανοτεχνολογίας στην Ευρώπη.
Χωρίς τον χρυσό δεν θα είχαμε σήμερα την ιατρική όπως την ξέρουμε, ίντερνετ, Η/Υ, οθόνες αφής, κινητά τηλέφωνα, και πολλά άλλα δεδομένα που διαμορφώνουν την σύγχρονη καθημερινότητα στον ανεπτυγμένο κόσμο. Οι μοναδικές του ιδιότητες (μαλακός, εύπλαστος, μη-τοξικός, βιο-συμβατός, καλός αγωγός της θερμότητας και του ηλεκτρισμού, ανθεκτικός στη διάβρωση, ένα απίστευτα σταθερό και ανθεκτικό μέταλλο) τον καθιστούν αναντικατάστατο στην ηλεκτρονική και τη μηχανική, ενώ η εφαρμογή του στη νανοτεχνολογία ανοίγει το δρόμο για νέες κατευθύνσεις σε υψηλών απαιτήσεων ιατρικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις.
Ο χρυσός όμως δεν αλλάζει την καθημερινότητά μας, μόνο μέσω των διευρυμένων χρήσεων του στην ιατρική, τα ηλεκτρονικά, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευές, και την προστασία του περιβάλλοντος (με εφαρμογές που εγγυώνται δραστική μείωση στην κατανάλωση ενέργειας), αλλά και μέσω της συνεισφοράς του στην παγκόσμια οικονομία.
Είναι ενδεικτικό το ότι η παγκόσμια συνεισφορά της παραγωγής χρυσού από τις 15 σημαντικότερες παραγωγούς χώρες ξεπέρασε το 2012 τα 78 δισ. δολάρια, ενώ η ετήσια συνεισφορά του στο ∆ιεθνές Ακαθάριστο Προϊόν άγγιξε τα 210 δισ., ένα ποσό ίσο με το ΑΕΠ της Ιρλανδίας. Οι δαπάνες από την εξόρυξη χρυσού, μόνο από τους 15 βασικούς παραγωγούς ανήλθαν το 2013 στα 47,3 δισ. δολάρια, καταλήγοντας σε μισθούς, εργολάβους, προμηθευτές, φορολογία και royalties ενώ σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του World Gold Council, το 80% αυτών των δαπανών καταλήγει στις χώρες παραγωγής.