Ο μόλυβδος (Plumbum, Pb) είναι ένα από τα αρχαιότερα μέταλλα και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον άνθρωπο πριν από περίπου 6.000 χρόνια. Ο μόλυβδος συναντάται στο φυσικό περιβάλλον σε μεταλλεύματα αργύρου-μολύβδου και ανακτάται κυρίως από τον γαληνίτη (PbS, περιεκτικότητα σε μόλυβδο περίπου 86% κ.β.).
Ο άργυρος (Ag) είναι ένας πολύτιμος μεταλλικός πόρος, ένα σπάνιο μέταλλο που διαδραματίζει, διαχρονικά και σταθερά, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στις ανθρώπινες κοινωνίες, την οικονομία και το εμπόριο.
Εν έτη 2023 μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι η αρθρογραφία για την οικονομική, πολιτική και κοινωνική σημασία των ΟΠΥ βρίσκεται πολύ συχνά, τουλάχιστον συγκριτικά με τις προηγούμενες δεκαετίες, ανάμεσα στα hot topics των ενημερωτικών μέσων σε Ελλάδα και εξωτερικό, εμπεριέχοντας μάλιστα όρους όπως «κρισιμότητα», «αλυσίδα εφοδιασμού», «βιώσιμη ανάπτυξη».
Οι ορυκτές πρώτες ύλες αποτελούν μέρος της καθημερινότητας μας, καθώς αποτελούν βασικά συστατικά τόσο των καταναλωτικών προϊόντων όσο και των προϊόντων προηγμένης τεχνολογίας.
«Οι Ευρωπαίοι θέλουν Tesla και έξυπνα τηλέφωνα αλλά δεν θέλουν κοντά τους τα μεταλλεία που παράγουν τα αναγκαία μέταλλα και αυτό είναι εξαιρετικά υποκριτικό». Με αυτό το εισαγωγικό και προφανώς απλουστευμένο απόσπασμα, ξεκινά το ντοκιμαντέρ του Peter Tom Jones, Διευθυντή του KU Leuven Institute for Sustainable Metals and Minerals (SIM²).
“Εάν δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορεί να γίνει η εργασία μας με ασφάλεια, δεν την εκτελούμε. Η ασφάλεια αποτελεί μέρος κάθε δουλειάς μας. Ο καθένας μας είναι υπεύθυνος"
3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Ημερίδα με θέμα: «Η Τεχνική Γεωλογία ως παράγοντας καινοτομίας»