BLOG

Το πιο ολοκληρωμένο Σύστημα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης στην Ευρώπη

30.09.14 Μεταλλευτικά Νέα Περιβάλλον

Το πρόγραμμα περιβαλλοντικής παρακολούθησης της Ελληνικός Χρυσός είναι ένα project που επιτρέπει σε όλους μας να ξέρουμε ότι είμαστε ασφαλείς. Κάθε πολίτης θα μπορεί να ελέγχει τα στοιχεία μέσω ίντερνετ ανά πάσα ώρα και στιγμή. 

Πώς θα σας φαινόταν αν με ένα «κλικ» στον υπολογιστή σας μπορούσατε ανά πάσα στιγμή να δείτε τα ακριβή στοιχεία για την περιβαλλοντική κατάσταση στην περιοχή σας; Πόσο βολικό θα ήταν να γνωρίζετε αν η ατμόσφαιρα στην περιοχή όπου κινείστε είναι καθαρή, αν το επίπεδο θορύβου είναι ανεκτό, αν το νερό που πίνετε είναι ασφαλές; Οι δυνατότητες αυτές δεν αποτελούν σενάριο για τους κατοίκους της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής, της περιοχής όπου δραστηριοποιείται η Ελληνικός Χρυσός ΑΕ.

Στο πλαίσιο των αυστηρών περιβαλλοντικών όρων που θέτει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, η εταιρεία εφαρμόζει και επεκτείνει ένα Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης, καταγράφοντας, ουσιαστικά, τα πάντα: τις παραμέτρους των εγκαταστάσεων, του κάθε υποέργου (Ολυμπιάδας, Σκουριών, Μαύρων Πετρών και Εγκαταστάσεων Μαντέμ Λάκκου, Μεταλλουργίας στον Μαντέμ Λάκκο και νέων εγκαταστάσεων στον λιμένα του Στρατωνίου) και την ποιότητα του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή των εργασιών.

Προχωρά όμως κι ένα βήμα παραπέρα: ετοιμάζει ηλεκτρονική πλατφόρμα, ένα site στο οποίο οποιοσδήποτε θα μπορεί να βλέπει ανά πάσα στιγμή τα στοιχεία που καταγράφουν τα όργανα μέτρησης σε έδαφος, ατμόσφαιρα και νερό. Αυτό σημαίνει το εξής: τα περιβαλλοντικά στοιχεία, που θα λαμβάνονται από ένα πυκνό δίκτυο οργάνων μέτρησης και σημείων δειγματοληψίας, σε έδαφος, νερό και αέρα, θα είναι διαθέσιμα στον καθένα μέσω του Διαδικτύου. Και δεν πρόκειται για ένα απλό σύστημα περιβαλλοντικής παρακολούθησης- monitoring, όπως είναι ο τεχνικός όρος. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σύστημα monitoring που έχει ποτέ λειτουργήσει στην Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως.

Εκτός από την ποιότητα του περιβάλλοντος, το σύστημα παρακολουθεί και καταγράφει τις επιφανειακές απορροές, τις εκπομπές αερίων, τα στερεά κατάλοιπα, την ποιότητα του πόσιμου νερού, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η καταγραφή των δονήσεων στην περιοχή.

Το χρονοδιάγραμμα πλήρους λειτουργίας του προγράμματος

Το πρόγραμμα παρακολούθησης λειτουργεί από την Ελληνικός Χρυσός ΑΕ ήδη από το 2005 έως το 2012, όταν άρχισε η εκμετάλλευση του κοιτάσματος των Μαύρων Πετρών.

«Ήδη από το 2006 παρακολουθούμε την ευρύτερη περιοχή των Μαύρων Πετρών, όπως ακριβώς όριζε ο νόμος που επέτρεπε την εκμετάλλευση στη συγκεκριμένη περιοχή και σταδιακά επεκτάθηκε σε όλη την περιοχή», εξηγεί ο Δημήτρης Μπάλας,  γεωλόγος στην Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, και συμπληρώνει: «Τα τελευταία δύο χρόνια εμπλουτίζουμε το σύστημα παρακολούθησης, που γίνεται πιο πυκνό, πιο σύγχρονο, καθώς όλα είναι πιο αυτοματοποιημένα, ενώ θα είναι πλέον και διαθέσιμα μέσω υπολογιστή σε όλους».

Πότε θα μπορεί κάποιος να δει στον υπολογιστή του τα διαθέσιμα στοιχεία; «Σε έναν με ενάμιση χρόνο ευελπιστούμε ότι θα είμαστε έτοιμοι. Στο site θα υπάρχει χάρτης, στον οποίο θα μπορεί κανείς να κάνει κλικ στο σημείο που τον ενδιαφέρει και θα βλέπει όλες τις υπό μέτρηση παραμέτρους και δίπλα τη σύγκριση με το περιβαλλοντικό όριο», απαντά ο κ. Μπάλας.

Στην πράξη το Πρόγραμμα περιλαμβάνει μετρήσεις σε αέρα, νερό, έδαφος, θόρυβο, δονήσεις, ακτινοβολία και εξορυκτικά απόβλητα.  Έτσι, μέσα από αυτό το μεγάλο project με απόλυτη διαφάνεια και μέσα από επιστημονικές μεθόδους θα δίδεται στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, και σε όποιον έχει την παραμικρή αμφιβολία για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων από την πλευρά της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, η επιβεβαίωση ότι οι περιβαλλοντολογικές ισορροπίες στη Βορειοανατολική Χαλκιδική δε θα διαταραχθούν.

Αναδημοσίευση από τα Μεταλλευτικά Νέα 

Last modified on Tuesday, 30 September 2014 23:37

hg footer logo

eldoradogold logo  tgm  sme  wgc  wgc