BLOG

«Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας αναπτύσσονται»


Η σημασία της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός  για την εθνική οικονομία και ανάπτυξη

Ελληνικός Χρυσός: Μια ελληνική επιχείρηση, σχεδιασμένη από Έλληνες μηχανικούς

Πολύς ο λόγος τους τελευταίους μήνες για την ανάγκη προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, εν μέσω ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος το οποίο εξαναγκάζει πολλές ελληνικές επιχειρήσεις να μεταφέρουν την έδρα τους εκτός χώρας.

Κι όμως, ενώ το φορολογικό σύστημα, τα capital controls, η πτώση των οικονομικών μεγεθών, η δυσπιστία της ευρωπαϊκής αγοράς, οι οικονομικές και πολιτικές συγκυρίες, όλα συνηγορούν κατά της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, η Ελληνικός Χρυσός ταξιδεύει κόντρα στον καιρό.

Με συνεχείς επενδύσεις κεφαλαίων και προσηλωμένη στους αναπτυξιακούς στόχους της, η εταιρεία αντιμετωπίζει σταδιακά τις συγκυριακές αντιξοότητες που μπαίνουν εμπόδιο σε μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις στον ελληνικό χώρο.

Λίγοι έχουν συνειδητοποιήσει πως αυτή η τεράστια για τα ελληνικά μεγέθη επένδυση, έχει συλληφθεί σαν σχέδιο, έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται από έλληνες μηχανικούς, έλληνες επιστήμονες, έλληνες τεχνικούς, έλληνες εργαζόμενους. Όταν δε ξεκίνησε, δεν υπήρχε η εμπλοκή του σημερινού εταίρου και επενδυτή, της καναδικής Eldorado Gold, η οποία διαβλέποντας την επιτυχημένη επιχειρηματική κίνηση των ελλήνων ιδρυτών της Ελληνικός Χρυσός, θέλησε να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα.

Χωρίς να υπολογίσουμε τα κεφάλαια της επένδυσης που σύμφωνα με τελευταίους υπολογισμούς θα ανέλθουν σε 1,5 δις δολάρια, από τα οποία τα 650 περίπου εκατομμύρια έχουν ήδη επενδυθεί, οι οικονομικές επιπτώσεις σε εθνικό και τοπικό επίπεδο είναι αδιαμφισβήτητες:

Το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει 1,6 δις ευρώ σε άμεσους φόρους την επόμενη εικοσαετία, από το 2012 μέχρι σήμερα έχουν αποδοθεί πάνω από 50 εκ. ευρώ σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, σήμερα το έργο μαζί με τις εργολαβικές εργασίες απασχολεί περισσότερους από 2.000 εργαζόμενους, ενώ αναμένεται σε πλήρη ανάπτυξη του επενδυτικού σχεδίου να δημιουργηθούν στην περιοχή 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις απασχόλησης. Την περίοδο 2006-2013 καταγράφηκε ενίσχυση της τοπικής αγοράς και του εμπορίου από τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, της τάξης του 800%, την ίδια περίοδο (2006-2013) διοχετεύθηκαν 56 εκατομμύρια ευρώ απ’ ευθείας στην τοπική οικονομία, ενώ μόνο το 2014 οι ντόπιοι εργολάβοι και προμηθευτές της Ελληνικός Χρυσός εισέπραξαν 27 εκ. ευρώ.

Όλοι αυτοί οι στόχοι επιτεύχθηκαν λειτουργώντας με αυστηρά διεθνή πρότυπα και με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στο θέμα της παρακολούθησης και τήρησης των περιβαλλοντικών όρων, με πρόγραμμα εταιρικής ευθύνης που διακρίθηκε και βραβεύτηκε επανειλημμένως.

Σε μια τέτοια συγκυρία, όπου μόνο ιδιωτικές επενδύσεις θα μπορέσουν να δώσουν στην Ελληνική οικονομία την ώθηση που χρειάζεται για να αυξηθεί το ΑΕΠ και να βγει από το τέλμα, με την μεταλλευτική επένδυση στην Χαλκιδική, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ένα πολύ δυνατό «χαρτί» στο χέρι της. Δεδομένου ότι οι βασικοί μέτοχοι της Eldorado είναι μεγάλα επενδυτικά fund και τράπεζες όπως η Blackrock, η Fidelity και η Royal Bank of Canada, που διαχειρίζονται εκατοντάδες δισεκατομμύρια, η Ελληνική Κυβέρνηση μπορεί να παίξει σωστά αυτό το χαρτί βελτιώνοντας το επενδυτικό περιβάλλον, προσελκύοντας μέρος αυτών των κεφαλαίων στην χώρα μας.

Από τα Μεταλλευτικά Νέα Δεκεμβρίου.

Διαβάστε το τεύχος εδώ

Last modified on Tuesday, 08 December 2015 14:56

hg footer logo

eldoradogold logo  tgm  sme  wgc  wgc