BLOG

2015: Ο σχεδιασμός και οι στόχοι για τα έργα της Ελληνικός Χρυσός

300 εκ δολάρια επενδύσεις,
20 εκ. δολάρια / μήνα στις Σκουριές

1.000 νέες προσλήψεις

Σημαντική εξέλιξη των έργων σε Ολυμπιάδα και Σκουριές 

Το 2014 ήταν μια χρονιά ορόσημο για την ανάπτυξη των έργων της Ελληνικός Χρυσός στην Χαλκιδική και την εξέλιξη της επένδυσης στο σύνολό της:

  • Στις Σκουριές, το κατασκευαστικό έργο προχώρησε ραγδαία με: τα έργα προσπέλασης και ανάπτυξης του υπόγειου μεταλλείου, την πρόοδο των εργασιών στο εργοστάσιο για την κατεργασία του μεταλλεύματος όπου μπήκαν τα θεμέλια για την έναρξη της παραγωγικής διαδικασίας με την εγκατάσταση του εξοπλισμού αλλά και την σημαντική πρόοδο σε όλες τις βοηθητικές επιφανειακές εγκαταστάσεις.

  • Στην Ολυμπιάδα, προχώρησε σημαντικά και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η αποκατάσταση ολόκληρης της μεταλλευτικής ζώνης από όλες τις αποθέσεις των προηγούμενων εκμεταλλεύσεων και η επεξεργασία τους στο εργοστάσιο εμπλουτισμού. 
    Παράλληλα συνεχίστηκε ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη του μεταλλείου ούτως ώστε  να ξεκινήσει η υπόγεια εξόρυξη αλλά και η κατασκευή της σήραγγας 8 χλμ. που θα συνδέει την Ολυμπιάδα με το Στρατώνι.

  • Στο Στρατώνι, συνεχίζεται η εκμετάλλευση του κοιτάσματος των Μαύρων Πετρών και η επεξεργασία του μεταλλεύματος στο εργοστάσιο εμπλουτισμού.

Στην διάρκεια αυτής της χρονιάς το ανθρώπινο δυναμικό της Ελληνικός Χρυσός, αυξήθηκε από τους 1.555 εργαζόμενους (Στοιχεία Ιανουαρίου 2014 -Ελληνικός Χρυσός και εργολάβοι) στους 1.886 τον Νοέμβριο του 2014.

Το σχέδιο για το 2015 

Μέσα στο 2015 η ανάπτυξη των έργων συνεχίζεται και μπαίνουν οι βάσεις για την έναρξη της παραγωγικής διαδικασίας και την εξόρυξη χαλκού και χρυσού από τα κοιτάσματα Σκουριών και Ολυμπιάδας, με σχετική εντατικοποίηση του κατασκευαστικού έργου στις Σκουριές και αντίστοιχη αύξηση προσωπικού και δαπανών.

Στην ανακοίνωσή της για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2014 και του στόχους του 2015, η Eldorado Gold αναλύει τον σχεδιασμό της για τις επενδύσεις στην Ελλάδα μέσα στο 2015, που αποτυπώνεται στα εξής:

  • 306 εκ. δολάρια τα συνολικά κεφάλαια που θα επενδυθούν στα έργα της Χαλκιδικής το 2015

  • Για το αναπτυξιακό έργο στις Σκουριές ο ετήσιος προϋπολογισμός προβλέπει περί τα 200 εκ. δολάρια σε αναπτυξιακά κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για τη συνέχιση των κατασκευαστικών εργασιών, της υπόγειας ανάπτυξης και της έρευνας. Η περάτωση του έργου στις Σκουριές έχει προγραμματισθεί για τα τέλη του 2016.

  • Στην Ολυμπιάδα, η επανεπεξεργασία παλαιών τελμάτων, θα συνεχιστεί το 2015 αποδίδοντας 20 χιλιάδες ουγκιές χρυσού. Ενώ η πρόβλεψη για κεφαλαιουχικές δαπάνες αφορά ποσό 100 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει τη σήραγγα που θα συνδέει την περιοχή του Μαντέμ Λάκκου με την Ολυμπιάδα, την ανάπτυξη της υπόγειας εκμετάλλευσης και τη νέα φάση κατασκευής του χώρου απόθεσης στον Κοκκινόλακα.

  • Στο Στρατώνι, αναμένεται να δαπανηθούν 6 εκ. δολάρια, ποσό που περιλαμβάνει τις υπόγειες ανακατασκευές και αντικαταστάσεις εξοπλισμού, τις περιβαλλοντικές υποδομές και την έρευνα.

Τα ορόσημα του 2015

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός, Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος παρουσιάζει τα ορόσημα και τους στόχους για την νέα χρονιά:

Σκουριές: Το επενδυτικό πρόγραμμα περνά στη μεγιστοποίησή του, με τις προγραμματιζόμενες επενδύσεις για το επόμενο έτος να αντιστοιχούν σε επενδύσεις περί τα 20 εκ. δολάρια σε μηνιαία βάση. Από την εντατικοποίηση των εργασιών σε αυτή την κατασκευαστική φάση της επένδυσης, αναμένεται να προκόψουν επιπλέον 1.000 θέσεις εργασίας. Από την περιοχή των Σκουριών, σε βάθος 30ετίας, συνολικά θα εξορυχθούν 146,2 εκατομμύρια τόνοι μεταλλεύματος.

 Ολυμπιάδα: Ολοκληρώνεται ο καθαρισμός των παλαιών αποθέσεων από την εποχή της ιδιοκτησίας Μποδοσάκη και από το τέλος του 2015 ξεκινά η περιβαλλοντική αποκατάσταση. Οι προγραμματιζόμενες επενδύσεις είναι για τον Νοέμβριο του 2015 και θα είναι σε πλήρη εξέλιξη από το 2016 και μετά.

Παράλληλα στην Ολυμπιάδα, προχωρά με γοργούς ρυθμούς η υπόγεια ανάπτυξη ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει την κανονική λειτουργία του μεταλλείου από το 2016.  Συνολικά, από το έργο της Ολυμπιάδας θα εξορυχθούν 11,5 εκατομμύρια τόνοι μεταλλεύματος σε διάρκεια 25 ετών. 

Σημείο αναφοράς στην εξέλιξη του έργου,  η κατασκευή νέας στοάς μήκους 8 χιλιομέτρων, που θα συνδέει το μεταλλείο της Ολυμπιάδας με τον Μαντέμ Λάκκο. Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί τα 1.700 μέτρα, ενώ πρόκειται για ένα έργο πνοής για την επόμενη δεκαετία, αφού θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία του νέου εργοστασίου εμπλουτισμού, στον Μαντέμ Λάκκο. Οι επενδύσεις που θα απορροφήσει το συγκεκριμένο έργο εκτιμώνται στα 150 εκατ. δολάρια για το 2015. 

Στρατώνι: Στα επόμενα 5-7 χρόνια, οπότε και αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του νέου εργοστασίου εμπλουτισμού στον Μαδέμ Λάκκο, το υφιστάμενο εργοστάσιο του Στρατωνίου καταργείται, αποκαθίσταται και αποδίδεται στην τοπική κοινωνία για διαφορετική αξιοποίηση. Ταυτόχρονα απελευθερώνεται και όλη η παραλιακή ζώνη.

Επενδύσεις: Από το 2012, οπότε η εταιρεία περιήλθε στην ομπρέλα της Eldorado Gold, μέχρι σήμερα έχουν επενδυθεί κεφάλαια 350 εκ. ευρώ, ενώ έχουν καταβληθεί πάνω από 47 εκ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Ταυτόχρονα έχουν διατεθεί περισσότερα από 10 εκ. ευρώ σε δράσεις Κοινωνικής Ευθύνης στη Χαλκιδική και τη Θράκη.

Σε κάθε περίπτωση, το 2015 αποτελεί ορόσημο για την μετάβαση σε μια νέα περίοδο για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Στην περίοδο που θα αλλάξει εντελώς την εικόνα των έργων της Ελληνικός Χρυσός, θα φέρει σημαντική ενίσχυση στον αριθμό των εργαζόμενων και των συνεργαζόμενων εργολάβων και προμηθευτών και θα οδηγήσει στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων της ΒΑ Χαλκιδικής για την εξόρυξη χαλκού και χρυσού. Με ότι αυτή σημαίνει σε όρους ανάπτυξης, αγοράς και οικονομίας.

Last modified on Monday, 02 February 2015 13:57

hg footer logo

eldoradogold logo  tgm  sme  wgc  wgc