BLOG

Οδοιπορικό στα χωριά της ΒΑ Χαλκιδικής

Τι άλλαξε και πως βλέπουν οι ίδιοι οι κάτοικοι στα χωριά και στα σπίτια τους την ωφέλεια από τη λειτουργία των Μεταλλείων Κασσάνδρας

Στη Μεγάλη Παναγία η αλλαγή φαίνεται στην κίνηση και τη ζωντάνια που έχει και πάλι το Κεφαλοχώρι που κρατούσε τα σκήπτρα της ανάπτυξης τη δεκαετία του ’90. Στα καινούργια μαγαζιά. Στην τοπική αγορά, που είχε κατά 400% μεγαλύτερο καθαρό όφελος από τα Μεταλλεία, πέραν της ρευστότητας από τους μισθούς τον τελευταίο χρόνο.

 «Δε δουλεύω στα μεταλλεία, αλλά ζω απ’ αυτά» Λένα Δεμοίρη, Επαγγελματίας Μεγάλης Παναγίας

Η αλλαγή στη Μεγάλη Παναγία αποτυπώνεται και στη στήριξη των συλλόγων και των δράσεων του χωριού, τη στήριξη των σχολείων, της εκκλησίας, των κοινωνικών δομών και Υπηρεσιών. Αλλά και στα έργα υποδομής, με πολλές και σημαντικές παρεμβάσεις σε δίκτυα και παροχές, και σημαντικότερη την παρέμβαση στο Προσκύνημα.

 «Είμαστε περήφανοι για την εικόνα του χωριού μας», Άννα Μάυρου, Πρόεδρος Τοπικού Συλλόγου Μεγάλης Παναγίας

Παλαιοχώρι

Εδώ μια εικόνα δείχνει το όφελος της περιοχής. Τα γεμάτα σπίτια. Η αξιοποίηση ακόμη και ερειπωμένων παλιών σπιτιών της προηγούμενης πενηνταετίας και τα γεμάτα μαγαζιά, που μετρούσαν για χρόνια τους πελάτες, αποτυπώνουν την αλλαγή και την αναπτυξιακή ώθηση που ζει το χωριό που βρίσκεται στο σταυροδρόμι της ΒΑ Χαλκιδικής.

«Την ανάπτυξη τη ζούμε», Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρώην πρόεδρος Παλαιοχωρίου

Σε επίπεδο έργων υποδομής, η αντιπλημμυρική θωράκιση του Χαβρία και η ανακατασκευή του Κέντρου Υγείας, είναι από τα πιο ενδεικτικά.

Ενώ η καλύτερη ποιότητα ζωής, διασφαλίζεται  με τη στήριξη των λειτουργικών αναγκών του Κέντρου Υγείας, των σχολείων του χωριού και της τοπικής κοινωνίας σε όλες τις δομές.

Στο Νεοχώρι η ανεργία περιορίστηκε στο ελάχιστο όπως και στη γειτονική Βαρβάρα, με αποτέλεσμα την οικονομική άνθιση των δυο χωριών.

Στη Στρατονίκη τα Στάγειρα την αλλαγή τη βλέπεις στην εικόνα των δρόμων, στα νέα δίκτυα, στα ανακαινισμένα κτίρια, στις παιδικές χαρές, στα σχολεία και στην καθημερινότητα των πολιτών που βελτιώθηκε με συνεχείς παρεμβάσεις στήριξης, σε όλα τα επίπεδα.

«Τι σημαίνει Μαδεμοχώρια; Το 70% των κατοίκων δουλεύουν στα Μεταλλεία. Δούλεψαν οι παππούδες μας, οι πατεράδες μας εμείς και τα παιδιά μας» Αδάμ Νίτσε, Στρατονίκη

Στο Στρατώνι η μεγαλύτερη κατάκτηση θεωρείται η ποιότητα ζωής με το χωριό που έγινε το επίκεντρο της μεταλλευτικής δραστηριότητας με αντίστοιχη οικονομική άνθιση από την περίοδο του ’60-’70, να αναδεικνύεται βάσει των οικονομικών δεικτών σε υπόδειγμα διαβίωσης για την χώρα.

«Μετά από 50 χρόνια στο Στρατώνι, βλέπω έναν τόπο που πήγε μπροστά» Γιώργος Περαντώνης

Στην Ολυμπιάδα το όφελος είναι η «αναγέννηση»: στο περιβάλλον με τον αποκατάσταση της παλιά λίμνης τελμάτων  και στον τουρισμό.

Η τοπική αγορά μόνο από τα Μεταλλεία ενισχύθηκε τον τελευταίο χρόνο κατά 380%.

«Για να καταλάβεις το κέρδος απ’ τα Μεταλλεία, πρέπει να δεις τι συνέβη όταν έκλεισαν» Παναγιώτης Κουκάκης, Επαγγελματίας Ολυμπιάδας

Αρναία – Στανός

Και τα δυο χωριά μετρούν πλέον έναν σημαντικό αριθμό εργαζομένων. Η μεγάλη αλλαγή αποτυπώνεται στη στάση της κοινωνίας. Που βλέπει ήδη την ανταποδοτικότητα από την σταθερή εργασία, αλλά και την ανάπτυξη σε επίπεδο έργων υποδομής και κοινωνικής ωφέλειας.

 «Έχουμε ανάγκη από επενδύσεις μόνο έτσι θα σωθούμε από την ανεργία», Νίκος Λεβέντης, Κάτοικος Στανού

«Στην υπόλοιπη χώρα μετρούν λουκέτα εμείς μετρούμε νέα μαγαζιά» Στυλιανός Κουκαλιάρης, Επαγγελματίας Αρναίας

Περιοχή προ Άθω

Η αλλαγή δε σταματά στα Μαδεμοχώρια, για τους εξής λόγους:

  • Για τις θέσεις εργασίας, άμεσες και έμμεσες σε όλη τη ζώνη της ΒΑ Χαλκιδικής
  • Για την τοπική οικονομία που ενισχύθηκε την περίοδο 2006-2013 μόνο από τα Μεταλλεία  κατά 36 εκ. Ευρώ με την αύξηση μεταξύ 2012 και 2013 να ανέρχεται σε 150%.
  • Για τα έργα υποδομής που έγιναν τα τελευταία χρόνια σε όλη την περιοχή, με σημαντικότερες τις παρεμβάσεις στην πλατεία, τα οδικά δίκτυα και το πολιτιστικό κέντρο της Ιερισσού.
  • Για τον τουρισμό της προ Άθω περιοχής, που ωφελείται από την οικονομική στήριξη δράσεων, στο εσωτερικό και εξωτερικό αλλά και λόγω της ρευστότητας που φέρνει στην τοπική οικονομία η απασχόληση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

«Θα διεκδικήσουμε το μεγαλύτερο όφελος» Ντίνα Κοπελίδου,  Νέα Ρόδα

«Το τελευταίο που θέλουμε είναι η περιοχή μας να αποκλειστεί» Κατερίνα Βαλιάνου, Επαγγελματίας Ουρανούπολης

 

hg footer logo

eldoradogold logo  tgm  sme  wgc  wgc