Print this page

«Η πρώτη μου επίσκεψη στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός»

02.01.15 Άνθρωποι

Mας μίλησαν για τα πετρώματα, για κάποιες μεθόδους επεξεργασίας του μεταλλεύματος και μας έδειξαν έναν τεράστιο πίνακα ελέγχου. Ήταν πολύ ενδιαφέρον.

Την Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού σχολείου του Στρατωνίου βρέθηκαν στους εργοταξιακούς χώρους του Στρατωνίου και του Μαντέμ Λάκκου, στο πλαίσιο του μαθήματος Φυσικής.

Τα παιδιά έγραψαν για εμάς εντυπώσεις και σχόλια από την επίσκεψη τους και μας τις έστειλαν. Η παρουσίαση του εργοστασίου και των στοών μέσα από τα δικά τους μάτια είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα!

Ενδεικτικά, και φυσικά με την άδεια του μικρού συγγραφέα, δημοσιεύουμε μια από τις εκθέσεις που μας έστειλαν τα παιδιά.

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Η πρώτη μου επίσκεψη στην εταιρεία Hellas Gold

Σήμερα ήταν η μέρα που θα πηγαίναμε επίσκεψη στην εταιρεία Hellas Gold. Ήμουν ενθουσιασμένος. Κατεβήκαμε το δρόμο και φτάσαμε στην είσοδο της. Εκεί ήταν  ένας κύριος που μας έδειξε από πού να μπούμε.

Μέτα η κυρία Ειρήνη (η ξεναγός μας) μας πήγε σε μια αίθουσα που τη λέγανε meeting room. Εκεί μέσα είχε κάτι καρέκλες που ήταν ενωμένες η κάθε μία με ένα μίνι θρανίο. Πάνω στα θρανία υπήρχαν ένα σημειωματάριο, ένα στυλό και ένα μετάλλευμα, όπως μας είπαν. Καθίσαμε και είδαμε μερικά βίντεο υα οποία μιλούσαν για το Στρατώνι και την ομορφιά του, την Hellas Gold και τα σχέδια της.

Αργότερα, μας έδωσαν κράνος γιλέκο και γυαλιά. Ήμασταν σωστοί μεταλλωρύχοι. Μας κέρασαν χυμό, κουλουράκια και μετά μπήκαμε σ’ ένα λεωφορειάκι. Μας πήγαν ψηλά στο βουνό, πάνω από ένα πράσινο κτήριο. Επισκεφτήκαμε ένα δωμάτιο ελέγχου, όπου μας μίλησαν για τα πετρώματα, για κάποιες μεθόδους επεξεργασίας του μεταλλεύματος και μας έδειξαν έναν τεράστιο πίνακα ελέγχου. Ήταν πολύ ενδιαφέρον.

Έπειτα, μπήκαμε πάλι στο λεωφορειάκι και πήγαμε στο Μαντέμ Λάκκο. Φτάσαμε στην είσοδο μιας στοάς που ήταν πολύ μεγάλη και κατηφορική. Εκεί δούλευαν οι μεταλλωρύχοι. Μας είπαν ότι θα έφτανε πολλά μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Ένιωσα δέος.

Μετά από λίγο φύγαμε. Πήραμε το δρόμο του γυρισμού. Όταν φτάσαμε στο χωριό, αφήσαμε τον εξοπλισμό μας στο λεωφορειάκι και κατεβήκαμε σ’  ένα καφέ-παγωτατζίδικο όπου μας πρόσφεραν λεμονάδες. Η εκδρομή μας είχε τελειώσει. Εντυπωσιασμένοι απ’ όσα είδαμε και ακούσαμε ανεβήκαμε το δρόμο για το σχολείο.

Ηλίας Π.

Μαθητής ΣΤ’ Δημοτικού

Για να μην αδικήσουμε κανέναν από τους νεαρούς μας επισκέπτες, αναφέρουμε σύντομα αποσπάσματα από όλες τις εκθέσεις που έφτασαν στα χέρια μας:

«Σήμερα πήγαμε με την κυρία μας στην εταιρεία Hellas Gold (Ελληνικός Χρυσός), για να μας πουν λίγα λόγια για τους ορυκτούς άνθρακες που κάνουμε στη Φυσική», Μαριάννα

«Μας υποδέχτηκαν κάποιοι εργαζόμενοι και μας έδειξαν μερικά βίντεο, Στη συνέχεια μας φόρεσαν κράνη και γιλέκα και μας πήγαν στο κέντρο ελέγχου», Ραφαήλ

«Μας έδειξαν πως δουλεύουν τα μηχανήματα που δουλεύουν μέσα στα ορυχεία και μια στοά Στρατώνι-Ολυμπιάδα. Τέλος μας επέστρεψαν Στρατώνι και ήπιαμε μια πορτοκαλάδα», Κώστας.

«Εκεί μας εξήγησαν πώς και που βγάζουν τα μεταλλεύματα. Ήταν φανταστικό. Είχε μια τεράστια στοά, αλλά δεν πήγαμε μέσα γιατί δεν είχαμε κατάλληλο εξοπλισμό», Κωνσταντίνος

Χωρίς καμία αμφιβολία βαθμολογούμε με Άριστα 10΄όλους τους μαθητές και ελπίζουμε όλα όσα είδαν έμαθαν κοντά μας να τα αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην μελλοντική σταδιοδρομία τους.

 

Last modified on Saturday, 27 December 2014 16:17

Related items